„Nu există nicio şansă ca peste 10 zile să ridicăm totul şi să spunem că totul s-a terminat, că totul este în regulă. De data aceasta, având în vedere ceea ce s-a întâmplat în aprilie, vom ieşi (din izolare - n.r.) treptat şi responsabil”, a declarat ministrul Yuli Edelstein la radioul public Kan.
Israelul s-a lăudat cu o gestionare foarte bună a pandemiei în timpul primului val şi a ridicat rapid restricţiile pentru a readuce economia pe drumul cel bun. Dar ţara cu nouă milioane de locuitori a înregistrat cea mai mare rată de contaminare cu noul coronavirus în ultimele două săptămâni, potrivit datelor AFP, şi a impus carantina generală pe 18 septembrie.
Ministerul Sănătăţii din Israel a raportat 233.554 de cazuri de Covid, 1.507 de decese şi peste 8.200 de noi infectări doar vineri.
„O spun aici şi acum şi niciun fel de presiune nu va schimba acest lucru. Deschiderea economiei şi a vieţii noastre va fi treptată şi lentă”, a spus Yuli Edelstein.
Parlamentul examinează o lege pentru a restrânge în continuare adunările
Până în 11 octombrie, şcolile, sinagogile şi locurile de recreere sunt închise, doar sectoarele de muncă considerate „esenţiale” au voie să funcţioneze. De asemenea, autorităţile din Israel a anunţat vineri noi restricţii pentru zborurile internaţionale. Rugăciunile în aer liber sunt şi ele limitate la 20 de persoane şi la mai puţin de un kilometru de casă, la fel ca demonstraţiile.
De asemenea, Parlamentul examinează marţi o lege pentru a restrânge în continuare adunările, în timp ce premierul Benjamin Netanyahu a fost ţinta mai multor proteste prin care cetăţenii i-au reproşat proasta gestionare a crizei economice şi sanitare din ţară. Sâmbătă, în timp ce mii de protestatari s-au adunat în faţa reşedinţei sale din Ierusalim, el a recunoscut că deschiderea rapidă a sălilor de nuntă şi repornirea sistemului de învăţământ după primul blocaj au fost „greşeli”, scrie Mediafax.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News