În situația copiilor plecați din țară intervine un element cu puternic impact la nivelul psiho-social. Integrarea socială este un proces foarte dificil căruia cu greu îi fac față copiii și tinerii rupți de mediul de proveniență. În planul psiho-social al individului aflat într-o cultură străină se configurează un conflict între noua cultură și cea de proveniență.
În acest context, UNATC a propus organizarea unor ateliere de jocuri teatrale care au vizat cunoașterea elementelor culturii de proveniență și explorarea celor specifice culturii noi în vederea găsirii unor puncte comune și creării unei punți de comunicare care să favorizeze stabilirea noii identități și integrarea eficientă. În plus, s-a urmărit gestionarea emoțiilor, stimularea încrederii în sine, se pun bazele unui comportament prosocial, precum și dezvoltarea creativității ca forță generatoare în acțiunile cotidiene.” a anunțat UNATC într-un comunicat public.
„Scopul este întâlnirea limbii şi a culturii române pretutindeni unde se află români, în țările în care se află, că este în interiorul granițelor în România, aşa cum o ştim, că este dincolo de granițe, în ţările unde avem milioane de oameni care aşteaptă o legătură cu ţara. Unii suferă din cauza dorului de ţară şi unii dintre ei nu reuşesc să îşi menţină vie limba română, printre majoritari. Scopul este, pe de o parte, întărirea identității culturale, identităţii de sine a românilor, prin limbă şi cultură, şi de dialog cu cei unde se află, adică de integrare, în măsura în care şi-o doresc, în comunitățile unde cresc, învaţă, lucrează.” (sursa: Radio România Actualități)
Liviu Lucaci
Rector UNATC
Caravana UNATC, la Madrid, în 2023
În 21 octombrie, la sediul Ambasadei României din Madrid, a avut loc o inaugurare deosebită - Caravana UNATC pentru românii de pretutindeni, după cum a anunțat ambasada într-un comunicat.
Publicul a răspuns într-un număr mare la invitației, iar interacțiunea cu studenții și profesorii UNATC I. L. Caragiale a fost extraordinară. „Atmosfera a fost una plină de entuziasm și bucurie, iar participanții au avut ocazia să se conecteze cu arta și cultura românească într-un mod unic.” În cadrul evenimentului inaugural, reprezentanții comunității românești din Madrid au putut viziona un scurtmetraj și au participat la un atelier interactiv de artă teatrală prezentat de studenții de la UNATC.
Printre participanții de seamă s-au numărat rectorul UNATC, Liviu Lucaci, Bogdana Darie, coordonatorul proiectului, Ambasadorul George Bologan, Maria Pop, director ICR Madrid și dna Daniela Burghilă, director general în Ministerul Educației.
„Este o ocazie specială în care comunitatea românească și comunitatea spaniolă se întâlnesc, pe parcursul celor 4 zile, și se conectează prin intermediul artei și culturii. Dar această caravană culturală nu este doar despre artă și cultură, ci și despre oameni. Este despre întâlnirea și interacțiunea noastră, despre schimbul de idei și perspective”.
George Bologan
Ambasadorul României în Spania
Românii și spaniolii au avut privilegiul de a se bucura de spectacole de teatru de păpuși, dansuri și cântece tradiționale românești. Aceste momente au adus un strop de magie și autenticitate în atmosfera evenimentului, captivând publicul și creând o legătură specială între cele două culturi.
„Ne bucurăm că putem oferi o experiență culturală deosebită și că aducem un strop de Românie în inimile celor prezenți. Vă invităm să rămâneți alături de noi și să urmăriți viitoarele evenimente și proiecte organizate de UNATC, Ambasada României și Instituto Cultural Rumano Madrid/Institutul Cultural Român de la Madrid, în încercarea noastră de a promova și păstra cultura românească vie în inimile românilor de pretutindeni.” conchidea ambasada de la Madrid în comunicat.
Caravana UNATC în Italia, în 2022
Inaugurarea oficială a proiectului în Italia a avut loc pe 14 octombrie, la sediul Ambasadei României în Italia, în prezența Excelenței Sale, doamna Gabriela Dancău, ambasadorul României în Italia, doamnei Natalia Intotero, președintele Comisiei pentru învățământ din Camera Deputaților, domnului Liviu Lucaci, rectorul UNATC. Au fost prezenți, totodată, și, reprezentanți ai mass media, profesori de limbă, cultura și civilizația românească din Italia, precum și părinți și copii din comunitatea românească.
Între 17-21 octombrie, Caravana UNATC a susținut în școlile din Roma și în localitățile din apropiere – Alatri, Ladispoli, Albano Laziale – activități de pedagogie artistică, dedicate copiilor între 5 și 14 ani: ateliere de Jocuri teatrale, susținute de o echipă mixtă de la Departamentele UNATC de Pedagogie teatrală și Școala Doctorală, ateliere Happy Minds, susținute de Asociația parteneră Happy Minds, ateliere de proiecții și discuții pe marginea filmelor, susținute de Facultatea de Film, precum și ateliere de aplicații digitale interactive, susținute de studenți de la Departamentul UNATC de Cercetare.
Caravana UNATC, în Italia (clip video)
Vasilache și Mărioara, în Spania
Spectacolul de păpuși și marionete „Păpuși fericite, prieteni pentru totdeauna” a ajuns în Spania cu marionete tradiționale românești. Păpușile Vasilache și Mărioara au deschis spectacolul cu două momente comice pline de umor. Cele două personaje aparțin folclorului local fiind primele păpuși tradiționale care au încântat publicul românesc. Spectacolul conține și momente de dans și cântec precum Hora, Fetele de la Căpâlna și Călușarii. În încheierea spectacolului, Ciuleandra a răsunat cu ajutorul magiei păpușilor.
Cel de-al doilea spectacol de teatru, „Cântec pentru Noéma”, este o pledoarie pentru iubirea aproapelui. Povestea celor patru frați adoptați, care duc mai departe consemnul „Societății Iubirii”, moștenit din copilărie de la părinții lor adoptivi, se construiește pe durata a douăzeci și unu de episoade recreate în fața spectatorilor, în convenția unui joc al mărturisirilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News