Care este mai bună țară din Europa pentru a te pensiona: topul statelor unde pensionarii se simt în siguranță

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
Care este mai bună țară pentru a te pensiona în Europa, topul statelor unde pensionarii se simt în siguranță. Sursa - Pexels
Care este mai bună țară pentru a te pensiona în Europa, topul statelor unde pensionarii se simt în siguranță. Sursa - Pexels

Mutarea într-o altă țară pentru pensionare necesită multă cercetare și planificare atentă, luând în considerare diverși factori, precum securitatea socială, asistența medicală și finanțele pentru a face alegerea cât mai corectă.

Compania americană de consultanță Mercer a analizat 47 de sisteme de pensii diferite din întreaga lume, țările europene ocupând adesea primele locuri. Începând cu 2021, trei țări domină indicele global Mercer CFA Institute: Islanda cu media 84,6, Țările de Jos cu media 84,4 și Danemarca cu media 81,8. 

"Aceste țări beneficiază de economii de scară bune în comparație cu piețele mai fragmentate, cum ar fi Marea Britanie, când vine vorba de pensii ocupaționale", a declarat Eimear Walsh, șeful de investiții și avere.

Țările de Jos primesc cea mai mare valoare globală a indicelui (85,0)  datorită beneficiilor sociale, a unei baze puternice de active și a unei reglementări solide, în timp ce destinații europene populare precum Spania, Italia și Croația se confruntă cu unele provocări, scrie profit.bg. 

Indicele Mercer constă din trei subcategorii care evaluează sistemul de pensii al unei țări: adecvarea, sustenabilitatea și integritatea. Obiectivul principal al oricărui sistem de pensii ar trebui să fie acela de a oferi un venit adecvat pensionarilor, care reprezintă în esență o plasă de siguranță. Capacitatea guvernelor de a crea stimulente pentru ca cei cu venituri medii să economisească pentru pensie joacă un rol important în sănătatea oricărui sistem.

 

Portugalia, desemnată cea mai bună țară europeană de pensionare de către Moving to Spain

Designul planul de plată este, de asemenea, important, conform clasamentului Mercer, la fel ca și dacă lucrătorii continuă să primească prestații atunci când sunt temporar plecați de la muncă pentru a îngriji copii sau din cauza unei boli. 

Portugalia se află pe primul loc în acest indicator, cu un scor de 86,7 puncte datorită sistemului său public de pensii bazat pe venituri. Olanda este pe locul doi cu un scor de 85,6 puncte. Ambele sisteme au o pensie minimă, ceea ce oferă o oarecare siguranță chiar și celor mai mici grupuri cu venituri. Cel mai mic scor din Europa este în Polonia, care ocupă locul 31 în lume cu un scor de 59,8 puncte.

Portugalia a fost desemnată cea mai bună țară europeană de pensionare de către Moving to Spain, o companie de recrutare a personalului.  O altă listă, a companiei de administrare a patrimoniului Blacktower, publicată în 2021, include un număr mult mai mare de țări europene și plasează Belarus pe ultimul loc pe baza mai multor factori cheie. Bulgaria se află în Top 5 țări pentru pensionarea străinilor din Europa. 

Planurile de pensii cu finanțare privată joacă, de asemenea, un rol important în stabilitatea sistemului de pensii al unei țări. Indicele Mercer examinează dacă planurile de pensii private din țări generează suficientă valoare pentru utilizatorii lor și dacă există suficientă încredere publică în aceste programe.

 

Finlanda, clasificată drept unul dintre cele mai bune locuri pentru a te retrage și de indicele Natixis

 

Finlanda are cel mai bun scor de integritate cu un scor de 90,9 în 2023. Pe locul doi se află Belgia cu un scor de 88,2 puncte, iar pe locul trei se află Olanda cu un scor de 87,7 puncte. Franța are cele mai proaste rezultate din Europa - 54,4 puncte. 

Finlanda este clasificată drept unul dintre cele mai bune locuri pentru a te retrage și de indicele Natixis. Deși nu se află în primele 10 scoruri generale, țara a ajuns în fruntea categoriei „calitatea vieții”. a băncii de investiții timp de cinci ani consecutivi. Un indice ridicat al fericirii, o bună calitate a aerului, a apei și a canalizării, precum și biodiversitatea, sunt principalii factori care determină prima poziție a Finlandei în această subcategorie, se arată în raport. 

Indicele Natixis plasează Norvegia pe primul loc pentru 2023, țara păstrându-și locul de anul trecut și cu un scor general de 83%. Elveția ocupă locul al doilea în indicele general Natixis și se află în fruntea categoriei „finanțare pentru pensii”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel