Indicele american este măsurat în funcţie de valoarea de piaţă a companiilor, ceea ce înseamnă că giganţii se bucură de o influenţă sporită, transmite Mediafax.
Aceste companii tindeau să ducă piaţa americană de capital către noi culmi, însă acum înregistrează unele dintre cele mai accentuate declinuri din Statele Unite. Conform indicelui S&P Dow Jones, cele şase companii, alături de Nvidia şi Netflix, reprezintă 46% din pierderile suferite de indice în 2022, procentul cuprinzând şi dividendele atribuite acţionarilor.
Fără dinamica şedinţei de vineri, S&P 500 a coborât anul acesta cu aproape 19%, însă vechii favoriţi ai investitorilor au înregistrat scăderi mult mai pronunţate. Netflix este pe minus cu 70% de la începutul anului, în timp ce acţiunile Meta Platforms şi Nvidia s-au depreciat cu circa 43%. Celelalte cinci companii au scăzut cu 24% până la 40%, conform The Wall Street Journal.
„Iau cu ele o bună parte din randamentele S&P 500. Este o situaţie cu o singură faţă deoarece aceste nume mari înseamnă jumătate din indicele S&P 500“, spune Anne Viceland, manager de portofoliu în cadrul companiei de investiţii Easterly Investment Partners.
Într-o versiune a indicelui în care toate acţiunile au o pondere egală, scăderea din 2022 atinge doar 13%
Tranzacţiile tehnice, bazate pe fundamente, au început să îşi piardă din avânt anul trecut, când rata ridicată a inflaţiei a dat de înţeles că nu constituie un fenomen tranzitoriu.
Investitorii au început astfel să se bazeze mai mult pe înăsprirea politicii monetare de către Rezerva Federală, aflată într-o campanie agresivă de majorare a dobânzii de referinţă. Ratele ridicate afectează, de altfel, evoluţia acţiunilor de creştere, ale căror evaluări se bazează pe dezvoltarea businessului.
S&P 500 a crescut cu 90% între 2019 şi 2021, Apple Microsoft şi Alphabet contribuind cel mai mult la randamente. De exemplu, acţiunile Apple au urcat cu 81% în 2022, iar Microsoft s-a apreciat cu 41%.
Unii analişti sunt de părere că era de dominaţie a acţiunilor Big Tech se află deja în oglinda retrovizoare, investitorii preferând în mod clar acţiuni ieftine, de tip „value“, în timpul selloff-ului din 2022.
Indicele Russell 1000 Value a scăzut cu 10% de la începutul anului, în timp ce Russel 1000 Growth, orientat spre acţiuni de creştere, a coborât cu 27%, conform MarketWatch
Potrivit S&P Dow Jones, acţiunile care au susţinut anul acesta indicele S&P 500 sunt giganţii energetici ExxonMobil, Chevron şi ConocoPhilips, cât şi grupurile farmaceutice Merck şi AbbVie. Acţiunile celor trei companii energetice au crescut anul acesta cu 40%-43%. Totodată, acţiunile Merck şi AbbVie au urcat cu 20%, respectiv 12%. Săptămâna trecută, toate cele cinci companii s-au tranzacţionat la multiplii mai mici raportaţi la veniturile stimate, prin comparaţie cu indicele media S&P.
Totodată, acţiunile tech nu sunt singurele care trag piaţa în jos. Marii retaileri au fost penalizaţi de investitori. În timpul selloff-ului de săptămâna trecută, Target şi Walmart scăzând cu 25%, respectiv 11% într-o singură zi pe fondul unor rezultate financiare sub aşteptări, declinuri resimţite si la nivelul altor pieţe de capital.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News