Carmen Avram: „În România, pentru un kilogram de produs distribuit se produce un kilogram de documente“

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Eurodeputatul Carmen Avram, a fost invitatul zilei la Interviurile DC News și StiriDiaspora, unde a vorbit despre Regulamentul european privind distribuția de fructe, legume, lapte și produse din lapte în țările UE și care ar putea ajunge în școli. Elevii, dar și fermierii români deopotrivă ar putea beneficia din plin de acest program.

Creşterea explozivă a preţurilor la alimente, în UE, în general, şi în România, în particular, determină dispariţia treptată a unor alimente esenţiale, de pe rafturile magazinelor, atrage atenţia eurodeputatul român SD Carmen Avram, încă de la începutul anului. În prezent, europarlamentarul român lucrează la un dosar, care urmează să fie votat pe 22 martie în Comisia pentru agricultură și care vizează întocmai acestă problemă a distribuției în şcoli de fructe, legume, lapte şi produse lactate.

„Un dosar în care este vorba despre schema privind distribuția de alimente în școli. Este una dintre cele mai vechi finanțări ale Uniunii Europene, are aproape o vârstă a Politicii Agricole Comune“, a explicat eurodeputatul Carmen Avram, în dialog cu jurnalistul Val Vâlcu.

Concret, la data de 22 martie, va avea loc votul în Comisia pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală a Parlamentului European pentru noul regulament privind modernizarea și transformarea Rețelei de informații contabile agricole în Rețeaua privind durabilitatea agricolă.

Carmen Avram: „În România, pentru un kilogram de produs distribuit se produce un kilogram de documente“

 

Potrivit europarlamentarului român, unul dintre motivele care îi împiedică în prezent pe fermierii români să se implice în acest program este birocrația excesivă.

„Dacă prețul i-ar motiva pe fermierii români să participe, să livreze în școli produse - fiind vorba de fonduri europene -, să nu uităm de birocrația excesivă din România, de procedurile complicate de achiziții în general. Or, în special micii fermieri, se tem că nu fac față acestor proceduri complicate. Sunt după aceea sancționați, nu reușesc să livreze materialele birocratice necesare pentru justificarea cheltuielilor...“, a subliniat jurnalistul Val Vâlcu.

„Într-adevăr, sunt niște proceduri foarte complicate. Există o evaluare a Comisiei Europene care ne arată că prea puțini fermieri și producători livrează produsele direct spre școli. Tocmai pentru că nu au nici capacitatea, nici timpul, nici pregătirea necesare întocmirii acestor dosare extrem de stufoase. Asta e valabil la nivel european, dar România are o situație mult mai gravă decât în restul Uniunii Europene, că așa suntem noi obișnuiți să ne îngreunăm situațiile...

Este un studiu care ne arată că în România, pentru un kilogram de produs distribuit în școli se produce un kilogram de documente. Așa că, în calitate de raportor în acest dosar, am propus niște soluții foarte clare. Cer reducerea birocrației și simplificarea procedurilor de achiziție. Cer extinderea perioadei contractuale astfel încât să se asigure o predictibilitate sectorului, dar și copilului, iar producătorul și elevul să fie sigur că acest produs va fi distribuit fără întrerupere.

Am solicitat posibilitatea renegocierii prețurilor din contractele deja încheiate, în condițiile în condițiile în care, așa cum vedem astăzi, costurile de producție depășesc prețul negociat inițial și am cerut achiziționarea produselor distribuite în școli de la fermieri locali care se află în proximitatea unităților școlare“, a explicat eurodeputatul român câteva dintre liniile generale ale programului care urmează să fie votat pe 22 martie în Comisia pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din cadrul PE.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel