Te lovești de o problemă deosebită și vrei să o semnalezi? Ai nevoie de ajutor pentru reintegrarea pe piața muncii? Așteptăm mesajele tale de luni până vineri între orele 9:00 și 18:00 la numărul de telefon 0722.264.462 sau pe email la [email protected].
Conținuțul acestui site nu reprezintă poziția oficială a Secretariatului General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

EXCLUSIV  Casa care poate deveni fabrică de bani, în România

Bogdan Bolojan |
Data publicării:
Foto ILUSTRATIV
Foto ILUSTRATIV

Puțini români care au plecat în străinătate pentru a câștiga mai mulți bani decât în România s-au gândit să pună în valoare ceea ce aveau deja acasă. Cu idei de inginer și IT-ist, la care se adaugă o casă bătrânească și un mic teren, se poate crea o adevărată fabrică de bani.

La-nceput a fost ideea unui inginer român care deborda de creativitate și trebuia să găsească lucruri noi de meșterit. Încercase mai multe variante de afaceri, în țară și în străinătate, dar simțea că nu a pus în valoare tot ce putea face. Și astfel s-a născut ideea de a transforma casa veche a soacrei în atelier de creație pentru noi mașinării bazate pe energie solară.

Câteva panouri solare montate pe acoperiș au început să producă sufiientă energie electrică pentru a putea „mina” date– o activitate care produce, la propriu, bani.

 

„Minerii” moderni calculează date

 

„A mina!”, în limbaj IT, înseamnă a pune un calculator performant să calculeze... cu sisteme performante, conectate la bazele de date care au nevoie să fie alimentate în permanență cu noi calcule, se pot obține bani. Pe același sistem de minare se produce și criptomoneda Bitcoin, dar mulți dintre cei care s-au apucat de minat au constatat că această operațiune necesită un consum de energie foarte mare,nu doar un calculator foarte perfoament. Totuși, acea energie poate fi produsă direct de la soare, cu alte câteva sisteme inteligente, născocite de ingineri.

Curtea casei bătrânești poate deveni un adevărat laborator, dacă fiecare colțișor este folosit pentru a capta lumina solară și a o transforma în energie electrică, sau pentru a monta diverși senzori care măsoară calitatea aerului, nivelul de poluare, umiditatea, etc. De toate aceste date este nevoie, la fel ca și de prelucrarea lor, iar un astfel de sistem de calcul complex, cu zeci de servere și panouri solare interconectate pot produce bani cât o întreabă uzină auto, cu numai câteva idei inteligente și câțiva ingineri.

Dar nici măcar nu este nevoie să fie inginer sau expert IT cel care înființează o astfel de fabrică de bani acasă. Cu o investiție de circa 10.000 de euro, pentru primele achiziții, se poate pune pe picioare un astfel de laborator, oriunde în România. Bineînțeles că toți cei care vor să facă asta au nevoie și de sprijinul unor specialiști, dar pot să se și documenteze cu atenție, pentru a-nțelege cum funcționează sistemul și ce aparatură le trebuie, pentru a putea mina date. Apoi, munca într-o astfel de fabrică de banieste minimă.

În plus, pentru primele panouri solare se poate apela la un program guvernamental de finanțare nerambirsabilă – așa cum a fost „Casa Verde” - noi programe urmând să fie deschise în curând. Mai mult, energia degajată de servere poate fi captată și redirecționată pentru încălzirea casei.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel