Casele din Italia ajung în paragină. Roma, Napoli, Palermo printre marile orașe cu tot mai multe clădiri dărăpănate

Bogdan Bolojan |
Data publicării:
Italienii își vând casele străinilor extrem de ieftin (Foto: Freepik)
Italienii își vând casele străinilor extrem de ieftin (Foto: Freepik)

Tot mai multe clădiri din Italia ajung să fie ruine, relatează agenția italiană ANSA. Fenomenul nu ocolește nici orașele mari ale Italiei. 

Frosinone, Cosenza și Messina nu sunt zonele obișnuite ale țării care apar în top când vine vorba de statistici imobiliare, fie că este vorba despre vânzări, prețuri sau valoarea proprietăților. Acestea se află însă pe primele trei poziții în clasamentul provinciilor cu cele mai dărăpănate case.

Iar statisticile arată o tendință de creștere continuă la nivel național, care afectează și orașe mari precum Roma, Napoli, Palermo. Dacă în 2011 erau „doar” 278 de mii de proprietăți în paragină, astăzi numărul depășește 620 de mii de unități: cu 342 de mii în plus (+123%). Acestea sunt datele cu care agenția Confconstruction desenează o „hartă a dificultăților economice, sociale și demografice” din Italia.

Și mai surprinde de asemenea un aspect: o depopulare a satelor mici: un fenomen care pentru a fi contracarat ar necesita scutiri de taxe și impozit pentru aceste zone. 

 

Zone bogate vs zone sărace 


Harta caselor dărăpănate arată o mare lipsă de omogenitate teritorială. Să luăm cazul provinciei Frosinone, lider al acestui clasament nefericit. Acolo, sunt aproape 32 de mii de clădiri în ruine, de aproximativ șase ori mai multe decât cele din orașul metropolitan din apropiere, Roma, care are puțin sub 6 mii. În zona Cosenza și în zona Messina sunt 23 de mii, respectiv 18.500, în timp ce în provincia Milano sunt doar 1.764. Evident că datele sunt inversate dacă analizăm numărul celor mai răspândite locuințe civile, cele din categoria A/2. În provincia Roma sunt 1 milion și 129 de mii, de aproape zece ori mai mult decât în ​​zona Frosinone, 128.948.

Cele 620 de mii de case dărăpănate din Italia sunt concentrate mai ales în zonele rurale și marginale ale Italiei.

Pe lângă provinciile Frosinone, Cosenza și Messina, pe primele locuri se află și cele din Torino, Cuneo, Foggia, Reggio Calabria, Lecce și Benevento, unde ruinele și clădirile dărăpănate sunt, în fiecare dintre ele, între 14 mii și 16 mii. „Sunt – explică Confedilizia – zone din Sud și zone din regiunea de Nord unde munții au suferit cel mai mare declin economic și demografic, Piemontul”.


Totuși, cel mai elocvent element este probabil creșterea în timp a așa-numitelor unități ccu risc de prăbușire (adică imobile învechite, sau case cu acoperișuri prăbușite sau parțial demolate, sau chiar ruine). Cele mai semnificative creșteri ale caselor dărăpănate din 2011 au avut loc în zona Ferrara (+362%). Apoi, cele mai mari creșteri au fost cele din provinciile Agrigento, Avellino, Foggia și Mantua. În toate aceste cazuri s-a înregistrat o aproape cvadruplare a numărului de case dărăpănate.

Crește numărul ruinelor și în orașele mari

 

Dar chiar și în orașele mari numărul caselor dărăpănate crește. În 2011, Napoli avea 225, astăzi are 707, mai mult decât triplu, dar mai puține decât cele 3.810 de la Palermo. O creștere și mai mare în Roma, care a trecut de la 459 la 1.820 de proprietăți dărăpănate în doisprezece ani. Dintre orașele mari, doar Milano se oprește cu tendința, cu o creștere relativ scăzută: de la 280 la 366.

Pentru a inversa tendința, asociația proprietarilor din Italia Confedilizia solicită ca proprietățile situate în municipiile cu mai puțin de 3 mii de locuitori să fie scutite de la plata impozitelor pe proprietate. Costul? 800 de milioane de euro. 

Organizația de proprietari pune pe seama introducerii taxei unice municipale creșterea numărului de case dărăpănate, care nu era încă în vigoare în 2011. Dacă în cazul ruinelor creșterea a fost, după cum s-a menționat, de 123%, „proprietățile de categoria A au crescut cu doar 6,5% între 2011 și 2023, de la 33 milioane 429 mii la 35 milioane și 593 mii”, conchide Confedilizia. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel