Câștigă până la 17 mii de euro pe lună lucrând ca ospătar în Elveția. Un lanț de restaurante a luat această decizie

Nicoleta Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
Câștigă până la 17 mii de euro pe lună lucrând ca ospătar în Elveția. Un lanț de restaurante a luat această decizie. Sursa foto: freepik.com
Câștigă până la 17 mii de euro pe lună lucrând ca ospătar în Elveția. Un lanț de restaurante a luat această decizie. Sursa foto: freepik.com

Ospătari cu salarii de manager. Se întâmplă în Elveția datorită inițiativei unui lanț de restaurante din Cantonul Zurich. Proprietarii au decis să împartă profitul cu ospătarii.

Visezi la o experiență de muncă bine plătită în străinătate? Atunci vei fi interesat să știi că în Elveția un ospătar poate câștiga până la 17 mii de euro pe lună, dacă lucrează pentru un lanț de restaurante, care a decis să dea un procent din profit personalului.

Această cifră nu numai că ne surprinde, dar este și disproporționat de ridicată în raport cu standardele elvețiene. De altfel, în Elveția un ospătar câștigă în medie 4.000 de franci pe lună. Însă ospătarii care lucrează în restaurantele lui Michel Péclard și Florian Weber pot câștiga 17 mii de euro pe lună.

 

Ospătarii, la mare căutare în Elveția

 

La baza deciziei lui Michel Péclard și Florian Weber, proprietarii lanțului de restaurante, se află dificultatea de a găsi personal. În Elveția ospătarii sunt la mare căutare, iar în plin sezon localurile se chinuie să servească numeroasele mese aflate și în spații exterioare.

Lipsa ospătarilor este atât de mare încât unele restaurante s-au văzut nevoite să reducă programul de lucru sau să limiteze numărul de clienți.

Pe de altă parte, după pandemie, turismul crește puternic în Elveția, precum și în alte țări. Oamenii vor să iasă și să călătorească din nou. În prima jumătate a anului 2023, prezența turiștilor în unitățile de cazare elvețiene a atins cifre uluitoare, iar deficitul cronic de personal a impus măsuri de urgență.

 

Péclard și Weber au decis să-și plătească angajații în funcție de cifra de afaceri a restaurantelor 

 

Așa că Michel Péclard și Florian Weber au decis să-și plătească angajații în funcție de cifra de afaceri a restaurantelor lor, oferindu-le un procent din profit. Ospătarii au primit intre 7% și 8% din totalul veniturilor lunare, fără TVA, ceea ce se traduce în cifre uluitoare, între 8.000 si 12.000 de franci pe lună. Convertiți în euro, asta înseamnă de la 8.358 euro până la 12.538 euro pe lună. Aceste salarii nu includ și bacșișurile, iar proprietarii garantează un salariu minim de 3.750 de franci pe lună, conform contractului, a declarat Michel Péclard ziarului elvețian NZZ am Sonntag, citat de proiezionidiborsa.it.

Drept rezultat, cifra de afaceri a crescut semnificativ, făcând acordul convenabil atât pentru chelneri, cât și pentru proprietarii de restaurante. Cu siguranță sezonul estival i-a împins pe mulți să frecventeze numeroasele restaurante ale lanțului, 16 în total, care se află în mare parte pe malul lacului Zurich, zonă deosebit de populară vara. Dar și pentru că ospătarii, potrivit mărturiei lui Michel Péclard, lucrau de parcă localul le aparținea. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel