Rozătoarele se bucură de apă mai adâncă, așa că, atunci când observă că habitatul lor devine prea uscat, se apucă de lucru, construind baraje, creând iazuri și căi navigabile.
Acest lucru ajută zonele să devină mai rezistente la schimbările climatice prin răcirea terenurilor și a aerului din jur, precum și prin prevenirea inundațiilor.
Zonele umede în care au fost introduși castori nu se usucă în timpul valului de căldură
Administratorii de terenuri au observat că zonele umede în care au fost introduși castori nu se usucă în timpul actualului val de vreme caldă din țară.
Printre acestea se numără Holnicote Estate, un sit al National Trust din Somerset, unde două perechi de ingineri de animale au fost introduse într-o incintă în 2020.
Castorii au fost cândva nativi în Marea Britanie, dar au fost vânați până la dispariție în secolul al XVI-lea, atât ca paraziți, cât și pentru carnea, blana și pieile lor.
Cu toate acestea, de atunci au revenit în mediul sălbatic în unele părți ale țării, inclusiv în Scoția și un număr mic de exemplare pe râul Otter din Devon.
La Holnicote, la marginea Exmoor, două perechi au fost eliberate în 2020 în două incinte de pădure pentru a ajuta la gestionarea peisajului și a habitatelor.
Fără castori, zonele de pe domeniu "ar fi doar bălți noroioase", dar în schimb sunt "pline de apă"
Ben Eardley, managerul de proiect pentru acest sit, a declarat pentru The Times că râul Aller din apropiere este foarte scăzut ca urmare a recentelor valuri de căldură din Marea Britanie.
Eardley a adăugat: "Multiplele complexe de baraje create de Grylls, Yogi și Rashford în ultimii doi ani au ajutat la încetinirea fluxului de apă prin bazinul hidrografic, creând iazuri și noi canale pentru a reține mai multă apă în peisaj", conform Daily Mail.
La un al doilea sit de pe domeniul Minehead, un alt cuplu de castori a creat canale de ape curgătoare care au adus un aflux de pești, amfibieni și libelule.
Marea Britanie se confruntă cu cele mai secetoase condiții de la seceta din 1976
Unele părți din Marea Britanie au mari probleme cu seceta, iar acest lucru este resimțit în special în sud-estul țării, unde temperaturile au depășit 40°C.
În timp ce unele comitate, precum Kent și Sussex, au implementat interdicții privind furtunurile de apă pentru a face față lipsei de precipitații, doi castori eurasiatici inversează în mod activ daunele provocate de secetă.
Animalele au fost instalate pe proprietatea Knepp din Horsham în februarie, ca parte a unui test autorizat în cadrul proiectului de reîmblânzire Knepp Wildland.
Cum pot castorii să combată seceta
Castorii construiesc baraje care creează serii de iazuri conectate între ele prin căi navigabile. Zonele umede rezultate contribuie la consolidarea mediului împotriva schimbărilor climatice în mai multe moduri:
- Furnizarea de apă pentru animalele sălbatice - Aceasta include apă potabilă pentru mamiferele mari, habitate pentru insecte și permite creșterea plantelor.
- Răcirea terenului - Cu cât apa este mai adâncă, cu atât tinde să fie mai rece, astfel că iazurile lor ajută la scăderea temperaturii apei. Când această apă mai rece se revarsă în mediul înconjurător, răcește pământul.
- Răcirea aerului - Iazurile au o suprafață mare, ceea ce permite o evaporare mai rapidă a apei, care acționează ca un aer condiționat.
- Prevenirea inundațiilor - Pe lângă faptul că reține fizic apa de ploaie, rețeaua de iazuri ajută la încetinirea fluxului de apă în timpul perioadelor de precipitații abundente, permițând astfel solului să absoarbă o cantitate mai mare de apă.
- Menținerea zonelor umede în timpul secetelor - Zonele de apă adâncă cauzate de baraje ajută la prevenirea uscării zonelor umede.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News