Cristina, fostă stewardesă la ambele companii, a făcut lumină într-o postare virală în care a explicat în detaliu cum este compus salariul unei însoțitoare de bord și de ce acesta poate varia semnificativ de la o lună la alta. Ea a spus clar care este salariul. Dar pentru început tânăra a ținut să precizeze că nu va face comparații cu companii europene precum Wizzair, TAROM sau Ryanair, pe ideea că „nu comparăm mere cu pere”.
„Când o să vedeți cifra, o să înțelegeți de ce vorbesc despre companiile la care am zburat eu – Qatar și Emirates, care sunt cele mai bune companii aeriene”, spune Cristina.
Cum se calculează salariul unei stewardese: trei componente esențiale
Salariul unei stewardese este format din trei componente: salariul de bază, plata pentru orele de zbor și diurna. Fiecare dintre acestea contribuie la suma finală care intră în contul angajatei la finalul lunii.
„Salariul de bază este la fel pentru toată lumea. Se schimbă doar dacă avansezi la business class, first class sau dacă crești în vechime. Dar dacă eu zbor la economic și tu zbori la economic, avem același salariu de bază. Indiferent de câte ore zbori, acel salariu rămâne la fel”, explică stewardesa.
Diferențele apar în funcție de orele de zbor: „Dacă tu zbori 100 de ore și eu zbor 50 de ore, tu câștigi mai mult pentru că suntem plătite și pe orele de zbor. Iar dacă amândouă zburăm același număr de ore, tot putem câștiga diferit din cauza diurnelor.”
Diurna: diferența dintre un zbor în Miami și unul în Bali
Diurna este al treilea element important din salariu și variază în funcție de destinația în care aterizează stewardesa.
„Dacă tu zbori în Miami, New York, Noua Zeelandă, Elveția, Paris, și eu zbor în India, Thailanda, Bali – deci în general în Asia sau Africa – clar tu vei avea un salariu mai mare. De ce? Pentru că aceste orașe sunt, în general, mai scumpe și câștigi mai mult din diurnă. Scopul diurnei este ca tu să mănânci micul dejun, prânzul și cina.”
Cât ajunge, concret, salariul lunar?
Concret, salariile pot varia între 10.000 de lei și 15.000 de lei pe lună (aproximativ 2.000 – 3.000 de euro lunar), însă lucrurile devin cu adevărat interesante când intervine bonusul.
„Aici este twist-ul care mie îmi place. În anul 2023, Emirates a reintrodus salariul bonus, care practic nici măcar nu este salariu. Este un bonus. După 10 ani, compania a reintrodus acest lucru pentru că au făcut foarte mulți bani după COVID. Oamenii au început să zboare, au mers cu avioanele pline ochi și s-au gândit să împartă acest profit – o parte din acest profit, desigur, cu angajații.”
Indiferent dacă ești stewardesă, pilot, lucrezi în birouri sau în catering, fiecare angajat a primit o parte din acest „share-profit”.
„Dacă salariul normal poate ajunge la 15.000 lei, cu acest bonus poate urca mult mai sus. În 2023, bonusul acesta a fost în valoare de 35.000 lei, adică aproximativ 7.000 de euro. Eu, în anul acela, am primit doar jumătate, pentru că eram în companie de șase luni. Oamenii care erau în companie de peste un an au primit întreg. Adică oamenii și-au cumpărat mașini, au investit, au făcut ce-au vrut cu banii ăștia.”
Dacă împărțim acest bonus la 12 luni, mai adăugăm, în medie, între 2.000 și 3.000 de lei lunar la salariu.
„Ajungi la peste 17.000 lei care îți intră net în contul bancar. Și nu trebuie să plătești chirie, nu plătești nici măcar utilitățile – curent, apă. Nici măcar nu știam cât costă aceste chestii. Singura chestie pe care o plăteam era internetul”, povestește Cristina.
Salariul ridicat vine la pachet cu o serie de beneficii greu de egalat în alte domenii. Stewardesele trăiesc, practic, pe gratis în Dubai sau Doha, beneficiază de zile libere numeroase și lucrează în jur de jumătate din lună.
„Eu cred că este un salariu mult peste decent, având în vedere că lucram cam jumătate din lună, aveam foarte multe zile libere, trăiam în Dubai sau în Doha pe gratis și aveam foarte, foarte multe beneficii”, concluzionează stewardesa.
Concurență acerbă la angajare
Datorită acestui pachet salarial considerabil, competiția pentru a deveni stewardesă la companii precum Qatar sau Emirates este extrem de mare.
„Sunt foarte puțini aleși. În general, ajung cam cinci candidați la interviul final și dintre aceștia sunt aleși doi sau trei. Mai nou, cam jumătate sunt respinși. Dacă nu iei interviul, poți să mai aplici abia peste șase luni, deci practic pierzi luni în care puteai deja câștiga acest salariu. Dacă vrei să-ți maximizezi șansele, e important să iei din prima interviul de angajare.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News