Cât câștigă un român în Germania după șase ani de muncă. „Așa e dacă nu ești neamț, nu contează cât de harnic ești”

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Cât câștigă un român în Germania după șase ani de muncă. „Așa e dacă nu ești neamț, nu contează cât de harnic ești” / Foto: TikTok
Cât câștigă un român în Germania după șase ani de muncă. „Așa e dacă nu ești neamț, nu contează cât de harnic ești” / Foto: TikTok

Un român care muncește de șase ani în Germania a atras atenția publicului pe rețelele sociale după ce și-a arătat fluturașul de salariu pe TikTok. 

Marius Telcean, originar din România, și-a expus venitul lunar și condițiile de muncă, exprimându-și frustrarea față de ce consideră o răsplată modestă pentru efortul său de ani de zile în străinătate.

 

Un salariu prea mic după șase ani de muncă

 

Într-o postare virală, Marius Telcean și-a prezentat fluturașul de salariu, demonstrând că venitul său lunar net în Germania, după șase ani de muncă intensă, este de 1979 de euro și 55 de cenți.

„Sunt de șase ani în Germania și vreau să vă arăt ce salariu am: 1979 de euro și 55 de cenți. Este fluturașul meu, sper că se vede numele pe el, Marius Telcean,” a declarat acesta în clipul său.

În același video, Marius a precizat că nu și-a luat concediu în ultimul an și că a acumulat 150 de ore suplimentare muncite și 192 de zile de concediu rămase nefolosite.

„Muncesc non-stop. Pentru ce? Pentru 1979 de euro? E corectă viața asta? Mă duc înapoi în România” întreabă retoric Marius, exprimându-și dorința de a se întoarce în România.

 

Reacțiile altor români din străinătate: „Este prea puțin, dar asta e realitatea”

 

Postarea lui Marius a stârnit un val de comentarii pe TikTok, în care alți români au împărtășit experiențele lor și salariile pe care le câștigă în diferite colțuri ale Europei. Mulți dintre aceștia au confirmat că salariile în Germania pot fi modeste pentru muncitorii imigranți care nu au calificări specifice sau nu vorbesc limba germană fluent.

„Așa este în Germania, dacă nu ai meserie și nu știi germană perfect, adică să fii neamț. Noi, ceilalți, oricât de harnici am fi, așa ne plătesc. 2000 de euro e chiar mult, în general se ia 1700-1800 de euro”, a scris un utilizator în comentarii.

În plus, alți români au detaliat orele lungi de muncă și sacrificiile făcute pentru a obține venituri puțin mai mari.

„Am 2200€ în Germania și lucrez la panouri solare, 6 zile de muncă, 10 ore pe zi,” a explicat o altă persoană, subliniind cerințele ridicate ale muncii.

„Eu am luat luna asta la 210 ore lucrătoare 2800 de euro net plus mini jobul pe care îl am după lucru. Menționez că încep de la 5 până la 2-3 și după 1,5 ore mini job. Total 3328 net măcelar și curățenie în parcare.”, mai adaugă un român care are două locuri de muncă pentru un salariu puțin mai mare.

 

Exemplele din alte țări: Franța, Olanda și Spania

 

Pe lângă experiențele românilor din Germania, mulți utilizatori au oferit comparații cu salariile din alte țări europene. Un român din Franța a menționat și el ce salariu ia. 

„Eu în Franța am 1500 de euro lunar, 35 de ore pe săptămână, mai rar oameni care recunosc exact cât câștigă”, scrie el.

Altcineva a dezvăluit că lucrează în Olanda și nici acolo viața nu este cu mult mai bună: „Am 2300 euro net în Olanda, cu tot cu chirie și tot ca stivuitorist”.

Comentariile au fost completate și de exemple din Spania, unde un român descris cum sunt lucrurile la muncă acolo.

„Eu în Spania am contract fix de 1600 de euro la 40 de ore pe săptămână, 15 salarii pe an, cu 30 extra iau 2100 euro”, scrie acesta.

 

Realitatea din spatele salariilor imigranților în Europa

 

Discuția declanșată de postarea lui Marius Telcean reflectă o realitate frecvent întâlnită în comunitățile de muncitori imigranți din Europa.

Deși salariile din Germania sau alte țări dezvoltate pot părea atractive comparativ cu România, multe persoane subliniază eforturile uriașe și sacrificiile personale pe care trebuie să le facă pentru a obține venituri mai mari.

Condițiile de muncă, orele suplimentare și lipsa concediilor sunt teme comune în rândul celor care aleg să muncească în străinătate, departe de familii și de casă.

 

---------------------------------------------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din Germania, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link: 

-> https://chat.whatsapp.com/IsdGvKkdEY4JJhueZBrtNW  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel