„Iată cât de ieftină este Ucraina pe timp de război. Mă aflu într-un restaurant italian în centrul orașului Cernăuți. Am plătit 4 euro pe un Apperol Spritz și 6 euro pe o porție de paste cu creveți. Bucătăria este la vedere, ceea ce certifică o calitate a mâncării. Din nou, nu cad bombe, granița o treci ușor în jumătate de oră, nu-ți pune nimeni întrebări și românii sunt văzuți foarte bine. E deja a doua oară când sunt aici, iar românii sunt văzuți foarte, foarte bine,” a spus Cosmin Bucur.
Cernăuți, o destinație sigură și accesibilă
Vloggerul a remarcat farmecul orașului, pe care l-a comparat cu capitalele Europei Centrale, dar la prețuri mult mai accesibile.
„Cernăuți e un oraș așa cum am citit despre el, foarte frumos. Unii spuneau că este mica Viena și, într-adevăr, dacă nu ai bani să vezi Viena, Praga sau orașele din centrul Europei, Cernăuțiul este o soluție excelentă la prețuri mici. Cazarea, de exemplu, costă doar 100 de lei aproape de centru, iar o cola este doar 2,8 lei – ceva ce nu am mai văzut la noi de cinci ani.”
Bucur a explicat și de ce Cernăuțiul este considerat unul dintre cele mai sigure orașe din Ucraina în timpul războiului.
„Ucraina a folosit Cernăuțiul pentru a trata oamenii răniți pe front. Au fost și tabere de refugiați aici, dar acum s-au mai reglat lucrurile, oamenii s-au întors în casele lor și totul e mai simplu.”
Experiența din Liov: prima alarmă antiaeriană
După vizita din Cernăuți, Bucur s-a deplasat și în Liov, unde a trăit pentru prima dată experiența unei alarme antiaeriene. Acesta s-a arătat îngrozit de sentimentul și de senzația pe care a simțit-o știind că există pericolului unui atac aerian.
„Prima dată în Liov și prima alarmă auzită vreodată. Nu pot descrie spaima și teroarea sunetului atât de puternic. Te simți neputincios și nu ai decât să te resemnezi la gândul că în următoarele secunde sau minute poți muri sau pierde oameni dragi, nevinovați. Oamenii din Ucraina trăiesc în teroarea asta de aproape trei ani, încât nici nu mai reacționează la alarme. Mi se pare atât de trist că mor oameni nevinovați și trăiesc cu frica permanentă.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News