Cât costă un apartament în Spania. Ratele spaniolilor aproape s-au dublat în 2023 față de nivelul din 2019

Nicoleta Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
Creșterea ratelor golește portofelele spaniolilor. Cu cât au crescut creditele imobiliare comparativ cu 2019
Creșterea ratelor golește portofelele spaniolilor. Cu cât au crescut creditele imobiliare comparativ cu 2019

Creșterea costului finanțării a făcut ca ratele să crească cu 46% din 2019, potrivit unui studiu realizat de portalul imobiliar Idealista, care detaliază și faptul că economiile necesare pentru intrarea unui credit ipotecar au crescut cu 21%, la 42.300 de euro.

Concret, portalul imobiliar explică faptul că, la un credit ipotecar pe 30 de ani, conform ratei medii a dobânzii înregistrate în mai 2019 când era 2,15%, plățile medii ale creditului ipotecar pentru primul an s-au situat la 352 de euro pentru o locuință cu două dormitoare în Spania.

În aprilie 2023, dobândă medie era de 3,61%. suma medie ajungând la 513 euro, adică cu 46% mai mult, conform Băncii Spaniei.

Idealista explică că majorarea prețului locuințelor și refuzul băncilor de a finanța mai mult de 80% din valoarea de preț, împreună cu alte cheltuieli asociate, cum ar fi impozitele și altele operațiuni inerente, au determinat ca creșterea avansului care trebuie dat pentru a deveni proprietar cu 21% în ultimii patru ani, scrie 20minutos.es.

 

Cât costă un apartament în principalele orașe din Spania?

 

Costul mediu pentru o locuință cu două dormitoare în Spania era de 34.906 de euro în mai 2019, în timp ce în luna mai 2023 a ajuns la 42.293 de euro, spune Idealista.

Potrivit studiului, Cuenca și Santa Cruz de Tenerife sunt capitalele de provincie în care prețurile locuințelor au crescut cel mai mult, cu 42% și, respectiv, 41%. Acestea sunt urmate de creșteri în Palma (+39%), Alicante (+33%), Pontevedra (+32%) și San Sebastián (+28%).

Dintre principalele orașe spaniole, în Madrid creșterea a fost de doar 7%; în timp ce în Barcelona, în ultimii patru ani, a crescut doar cu 1%.

În orașele Sevilla și Zamora,  avansul este același ca acum patru ani, în timp ce în cinci orașe această sumă a fost redusă. Lista începe cu Teruel, care a înregistrat cea mai mare scădere, cu 17% mai puțin; urmate de Jaén (-14%), Palencia (-12%), Ceuta (-3%) și Ourense (-2%).

În concordanță cu prețul locuințelor, Palma este capitala în care suma necesară pentru achiziționarea unui apartament cu două dormitoare este de  106.079 de euro. Urmează  Barcelona, ​​​​cu 97.230 de euro; San Sebastián, cu 91.948 euro; Madrid, cu 72.340 și Girona, cu 60.619.

 

Creșterea Euriborului dă bătăi de cap spaniolilor

 

Idealista subliniază că majorarea Euriborului este unul dintre factorii care au dus la majorarea ratelor imobiliare, comparativ cu anul 2019.

Cea mai mare diferență se vede în Cuenca, unde o rata lunară de 242 de euro a ajuns la  413 de euro pentru o locuință cu două dormitoare, adică o creștere de 71%. Urmează Santa Cruz de Tenerife (69%), Palma (67%), Zaragoza (62%), Valencia (61%) și Alicante (60%).

BCE majorează ratele cu 4% în ciuda recesiunii tehnice din zona euro și pune mai multă presiune asupra creditelor ipotecare.

Cu procente egale sau mai mari de 50% sunt Pontevedra (58%), San Sebastián (53%), Badajoz (53%), Almería (52%), Vitoria (51%), Ávila (50%) și Soria (50%). %). În Madrid, plata ratelor ipotecare a crescut cu 29%, în timp ce în Barcelona a rămas la 22%.

Cele care au înregistrat cele mai mici creșteri au fost Jaén (3%), Palencia (6%), Ceuta (17%) și Ourense (18%).

Pentru purtătorul de cuvânt al Idealista, Francisco Iñareta, este important să ne uităm la efectele pe care le-ar putea avea, asupra pieței imobiliare, anunțul de joi al Băncii Centrale Europene, de a continua cu majorarea ratei.

"Situația pentru potențialii cumpărători continuă să se complice. Pe de o parte, majorările dobânzilor au un impact direct asupra pieței creditelor ipotecare, făcând împrumuturile mai scumpe. Între timp, prețurile continuă să crească și cer un volum mai mare de economii", explică el.

Deși deocamdată, subliniază el, „aceste două fenomene coexistă cu existența unei cereri solvabile care este încă suficientă pentru a susține piața”, creșterea ratelor ar putea opri această tendință.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel