Cât de aproape e Ucraina de pacea cu Rusia. Ministrul Turciei spune clar cum stă situația 

Bogdan Bolojan |
Data actualizării: | Data publicării:

Ministrul turc de Externe, Hakan Fidan, a declarat vineri, într-un interviu pentru Reuters, că orice acord de pace între Ucraina și Rusia va fi „dificil de acceptat”, dar ar fi preferabil prelungirii războiului și distrugerilor pe care acesta le provoacă. Acesta a vorbit despre progresele care s-au făcut. 

Turcia, stat membru NATO, a reușit să mențină relații cordiale atât cu Kievul, cât și cu Moscova de la începutul invaziei rusești în 2022. Ankara a susținut integritatea teritorială a Ucrainei și i-a oferit ajutor militar, dar s-a opus sancțiunilor impuse Rusiei.

Într-un interviu acordat în marja reuniunii miniștrilor de Externe ai NATO de la Bruxelles, Fidan a afirmat că Turcia sprijină inițiativa SUA de a găsi o soluție pentru încheierea războiului, dar că părțile sunt încă „destul de departe” de un acord.

„Orice propunere va fi extrem de greu de acceptat”, a spus Fidan. „Dar când privim alternativa – mai multă moarte și distrugere – cred că orice condiții am avea... vor fi mai rezonabile decât această opțiune.”

Președintele american Donald Trump „începe, în sfârșit, să urmeze o agendă de stopare a războiului”, a adăugat oficialul turc.

Garanții de securitate pentru Ucraina

Întrebat despre posibilele garanții de securitate pentru Ucraina, Fidan a subliniat că Europa nu le poate oferi de una singură, fără sprijinul SUA. Totuși, el a precizat că este nevoie de un factor de descurajare pentru a preveni reluarea ostilităților.

„Se depun eforturi uriașe pentru ca partea americană să se implice din nou în sprijinul pentru securitatea Ucrainei”, a declarat ministrul turc, referindu-se la recentele discuții dintre statele europene.

Fidan a mai spus că „ar trebui să ne așteptăm” ca toate părțile, inclusiv Rusia, să respecte orice acord final.

Perspectivele încheierii războiului au accentuat rolul Turciei în securitatea regională, Ankara devenind un partener-cheie în reorganizarea arhitecturii de securitate europene. În acest context, Ucraina a declarat că Turcia, care deține a doua cea mai mare armată din NATO, ar putea fi un garant important al securității sale. De altfel, Ankara s-a declarat deschisă să participe la o inițiativă de pace, deși detaliile unei astfel de misiuni rămân incerte.

Fidan a reiterat oferta Turciei de a găzdui negocieri directe între Rusia și Ucraina, așa cum a făcut în 2022.

Sancțiunile SUA și relația cu Trump

 

Întrebat despre schimbările din politica externă a SUA sub Donald Trump, inclusiv apropierea acestuia de Rusia, Fidan a spus că acest lucru ar putea fi o oportunitate pentru Europa de a-și reduce „uriașa dependență” de Washington, moștenită din perioada Războiului Rece.

„Dacă observăm că actorii principali nu mai sunt ostili unul față de celălalt și colaborează într-o anumită măsură, mentalitatea moștenită din Războiul Rece – bazată pe ostilitatea dintre SUA și Rusia – se va schimba profund”, a explicat șeful diplomației turce.

Fidan, care s-a întâlnit cu secretarul de stat american Marco Rubio la summitul NATO, după o vizită la Washington luna trecută, s-a declarat optimist că administrația Trump va găsi o soluție pentru ridicarea sancțiunilor impuse industriei turcești de apărare.

Sancțiunile impuse în baza legislației CAATSA au fost aplicate după ce Turcia a achiziționat sisteme de apărare rusești S-400 în 2019, ceea ce a dus și la excluderea sa din programul de dezvoltare și achiziție a avioanelor F-35.

„Aceste sancțiuni trebuie corectate”, a subliniat Fidan. „Cred că domnul Trump, cu tehnicile sale de rezolvare a problemelor și echipa sa, va putea găsi o soluție.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

pixel