Cât de des trebuie schimbat de fapt buretele de vase. Rezultate uluitoare ale unui studiu german

Echipa Stiri Diaspora |
Data publicării:
Cât de des trebuie schimbat de fapt buretele de vase. Rezultate uluitoare ale unui studiu german
Cât de des trebuie schimbat de fapt buretele de vase. Rezultate uluitoare ale unui studiu german

Un studiu german a arătat că pe buretele de vase este prezentă o cantitate uriașă de bacterii. Curățarea și dezinfectarea bureților nu aduce nimic bun. Să vedem de ce. 

Buretele de vase găzduiește o cantitate uriașă de bacterii, arată un studiu german recent. Pare un paradox, din moment ce sunt folosite pentru a curăța vasele, dar chiar așa stau lucrurile.

Echipa de cercetători de la Universitatea din Furtwangen a confirmat, în urma unor analize de laborator amănunțite, că în buretele de bucătărie există o concentrație mare de bacterii care poate fi comparată cu microbii din fecale.

Studiu german: Miliarde de bacterii prezente pe buretele de vase

 

Profesorul Markus Egert, autorul studiului publicat și în revista Nature, a confirmat cele de mai sus: în timpul analizelor de laborator efectuate pe buretele de vase, au fost găsite aceleași cantități de bacterii ca și în fecalele umane. Potrivit cercetătorului, nu există niciun alt loc în lume atât de murdar și contaminat.

Aceasta este o constatare îngrijorătoare dacă ne gândim că este un produs pe care îl folosim zilnic pentru a spăla vasele. Dacă ne uităm mai în detaliu, în studiul realizat, descoperim și cifrele concrete: potrivit datelor obținute, în doar un centimetru cub de burete există aproximativ 82 de miliarde de bacterii aparținând la peste 300 de specii diferite.

Vezi și: De ce să pui o mână de orez cu niște boabe de cafea în șifonier? Rezultatele acestui truc sunt magice! 

Printre aceste bacterii se numără cea responsabilă de mirosul neplăcut și de infecții, Moraxella osloensis, dar există și alte bacterii, cum ar fi Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Salmonella și multe altele.

Ceea ce este cel mai surprinzător este faptul că, tot conform cercetării, curățarea sau încercarea de a le igieniza și steriliza este inutilă. Cercetătorii au afirmat că buretele curățat în mod regulat conținea un procent mai mare de bacterii decât alți bureți.

Spălarea și igienizarea lor nu este o soluție

 

Cercetarea a arătat că spălarea bureților nu este o soluție, deoarece riscați doar să înrăutățiți situația. Deci nu are rost să le punem în mașina de spălat, să încercăm să le igienizăm în cuptorul cu microunde sau să le spălăm cu oțet și bicarbonat: acestea ar elimina doar bacteriile mai slabe, dar cele mai agresive și mai periculoase ar rezista.

O posibilă soluție ar fi schimbarea bureților la fiecare săptămână sau cel mult la fiecare 15 zile.

Dacă buretele utilizat este deosebit de deteriorat, atunci ar trebui schimbat chiar mai devreme.

Vezi și: Pune o ceapă în congelator pentru 15 minute. Un truc atât de simplu, care te scapă de o mare bătaie de cap

Un alt sfat pentru a evita contaminarea bacteriană este să folosiți bureți diferiți în funcție de utilizare. În mod ideal, ar trebui să folosiți un burete pentru a spăla vasele, oalele și cratițele, un altul pentru a spăla tăblițele, ustensilele sau cuțitele care ar fi putut intra în contact cu carnea crudă, iar un alt burete pentru a curăța blatul de lucru. Pentru a nu le confunda, puteți opta să le cumpărați în culori diferite.

În general, sfatul este să le folosiți cu mâinile perfect curate, dar cel mai bine este să purtați mănuși.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel