Cât timp rămâne COVID-19 în corpul dumneavoastră? Un nou raport oferă indicii

Alexandra Curtache |
Data actualizării: | Data publicării:
Rafila: Peste 12.000 de cazuri noi de COVID în ultimele 24 de ore
Rafila: Peste 12.000 de cazuri noi de COVID în ultimele 24 de ore

Un studiu cuprinzător a constatat că rămășițele virale pot supraviețui luni de zile după infectare la anumite persoane, cauzând probabil unele simptome de COVID de lungă durată.

Majoritatea pacienților cu COVID-19 se recuperează după o infecție acută în două săptămâni, dar anumite părți din virus nu dispar întotdeauna imediat din corpul pacienților. Acum, un nou studiu, unul dintre cele mai mari studii care se concentrează asupra pacienților spitalizați cu COVID-19, arată că unii pacienți adăpostesc aceste rămășițe virale timp de săptămâni sau luni după ce simptomele primare ale COVID-19 au dispărut, transmite National Geographic.

 

Cât timp rămâne COVID-19 în corpul dumneavoastră

 

Studiul sugerează că, atunci când materialul genetic al virusului, numit ARN, persistă în organism mai mult de 14 zile, pacienții se pot confrunta cu rezultate mai grave ale bolii, pot suferi de delir, pot rămâne mai mult timp în spital și au un risc mai mare de a muri din cauza COVID-19, în comparație cu cei care au eliminat rapid virusul. Estimările sugerează că între 7,7 și 23 de milioane de persoane numai în Statele Unite sunt afectate în prezent de COVID de lungă durată.

Fără imunitate în urma unei vaccinări sau a unei infecții anterioare, SARS-CoV-2 - virusul care provoacă COVID-19 - se multiplică și se răspândește în tot corpul și este eliminat prin nas, gură și intestin. Dar, pentru majoritatea persoanelor infectate, nivelul virusului în organism atinge un maxim între trei și șase zile de la infecția inițială, iar sistemul imunitar elimină agentul patogen în 10 zile. Virusul eliminat după această perioadă nu este, în general, infecțios.

Chiar și după ce s-a ținut cont de gravitatea bolii, dacă pacienții au fost intubați sau dacă aveau comorbidități medicale subiacente, "există ceva aici care semnalează faptul că pacienții care sunt în mod persistent PCR pozitiv au rezultate mai proaste", spune Ayush Batra, neurolog la Școala de Medicină Feinberg a Universității Northwestern, care a condus noul studiu.

 

Pacienții care au avut o excreție prelungită în timpul unei infecții acute riscă să aibă rezultate mai grave din cauza COVID-19

 

Studiul lui Batra arată că pacienții care au avut o excreție prelungită în timpul unei infecții acute riscă să aibă rezultate mai grave din cauza COVID-19, spune Timothy Henrich, un virusolog și imunolog la Universitatea California din San Francisco, care nu a fost implicat în noua cercetare. Dar studiul nu investighează dacă acest virus persistent este direct responsabil pentru COVID-19 de lungă durată.

"Există mai multe ipoteze principale cu privire la cauza COVID lung, inclusiv persistența virală, și s-ar putea să existe mai multe căi în joc, poate la un anumit grad de variație la o persoană", spune Linda Geng, medic la Stanford Health Care, care codirijează o clinică recent deschisă pentru sindromul COVID-19 post-acut pentru tratarea bolnavilor de COVID lung.

 

Persistența virusului determină rezultate mai rele în cazul COVID-19

 

Batra și echipa sa au început să studieze infecțiile persistente cu coronavirus după ce au observat că unii pacienți care se întorceau la spital erau încă testați pozitiv pentru virus la patru sau cinci săptămâni după ce au fost diagnosticați cu infecția inițială.

Pentru noul lor studiu, echipa a analizat 2.518 pacienți COVID-19 spitalizați în sistemul de sănătate Northwestern Medicine Healthcare între martie și august 2020. Ei s-au concentrat pe testele PCR, care sunt considerate standardul de aur, deoarece astfel de teste detectează materialul genetic al virusului și, prin urmare, sunt extrem de sensibile și mai puțin susceptibile de a returna rezultate fals negative.

Echipa a constatat că 42% dintre pacienți au continuat să aibă un test PCR pozitiv la două săptămâni sau mai mult după diagnosticul inițial. După mai mult de 90 de zile, 12 la sută dintre cei care persistau să transmită virusul erau încă testați pozitiv; o persoană a fost testată pozitiv la 269 de zile de la infecția inițială.

 

Până și pacienții fără simptome evidente de COVID-19 au găzduit virusul până la câteva luni

 

Persistența virală a mai fost observată anterior în studii anterioare de mai mică amploare. Cercetătorii au arătat că până și pacienții fără simptome evidente de COVID-19 au găzduit SARS-CoV-2 timp de câteva luni și chiar mai mult. La unii pacienți imunocompromiși, este posibil ca virusul să nu fie eliminat timp de un an. Patru la sută dintre pacienții COVID-19 dintr-un studiu privind infecția cronică COVID-19 la Stanford au continuat să elimine ARN viral în fecale la șapte luni după diagnosticare. Cu toate acestea, studiul lui Batra ilustrează faptul că un număr mai mare de pacienți au nevoie de mai mult timp pentru a elimina virusul decât se credea anterior.

"Excreția persistentă de ARN ar însemna că există încă un rezervor de virus undeva în organism", spune Michael VanElzakker, cercetător în neuroștiințe afiliat la Massachusetts General Hospital, Harvard Medical School și Tufts University. Se crede că astfel de rezervoare permit virusului să persiste pe o perioadă lungă de timp și ar putea declanșa sistemul imunitar să acționeze în mod aberant, cauzând, poate, o lungă perioadă de COVID.

"Unii pacienți, din diverse motive, nu reușesc să elimine acest rezervor sau sistemul lor imunitar reacționează într-un mod anormal, ceea ce duce la aceste simptome persistente care au ajuns să fie denumite COVID de lungă durată", spune Batra.

Cu toate acestea, mulți oameni de știință consideră că nu există încă suficiente dovezi care să facă legătura între persistența ARN-ului viral și COVID de lungă durată.

 

Eliminarea virusului persistent ar putea vindeca COVID-ul de lungă durată 

 

Atât grupul lui Geng, cât și cel al lui Henrich au raportat studii de caz preliminare care arată o ameliorare a simptomelor COVID de lungă durată după ce pacienții au fost tratați cu Paxlovid, antiviralul oral COVID-19 de la Pfizer. Paxlovid oprește replicarea virusului, motiv pentru care unii experți cred că poate elimina orice virus persistent. Dar ambii autori îndeamnă la prudență înainte de a presupune că Paxlovid va fi sigur, eficient sau suficient și, prin urmare, un tratament fiabil pentru COVID de lungă durată.

"Există câteva ipoteze interesante despre modul în care Paxlovid ar putea fi util în tratamentul COVID lung, dar am avea nevoie de investigații suplimentare și de studii clinice înainte de a ajunge la orice concluzie", spune Geng.

Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA a avertizat împotriva utilizării off-label a Paxlovid, care nu este aprobat pentru tratamentul COVID lung. Agenția a acordat Paxlovid o autorizație de utilizare în regim de urgență pentru tratarea COVID-19 ușoară până la moderată la cei care riscă să dezvolte o boală severă, de două ori pe zi, timp de cinci zile, la scurt timp după un test pozitiv.

"Ar fi important să se ia în considerare durata optimă a tratamentului [cu Paxlovid] pentru a asigura rezultate pe termen lung și susținute", spune Geng.

 

Joe Biden a cerut secretarului pentru Sănătate și Servicii Umane să creeze un plan național de acțiune privind COVID pe termen lung

 

Președintele Joe Biden a cerut secretarului pentru Sănătate și Servicii Umane să creeze un plan național de acțiune privind COVID pe termen lung, iar NIH a lansat un studiu multianual numit RECOVER pentru a înțelege, preveni și trata efectele pe termen lung asupra sănătății legate de COVID-19.

Între timp, vaccinurile nu numai că continuă să protejeze împotriva bolilor grave, dar apar, de asemenea, dovezi că acestea pot preveni multe dintre simptomele COVID lung. Un nou studiu a comparat 1,5 milioane de pacienți nevaccinați COVID-19 cu 25.225 de pacienți vaccinați cu infecții de debut și a constatat că vaccinurile au redus semnificativ riscul de a dezvolta simptome lungi COVID la 28 de zile după o infecție. Efectul protector al vaccinării a devenit și mai mare la 90 de zile după infecție.

"Deși majoritatea oamenilor nu dezvoltă COVID lung, acesta este cu siguranță un risc, iar COVID nu se oprește după primele 10 zile de la infectare", spune Henrich. "Pentru cei care nu iau COVID în serios, acesta poate schimba viața."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel