Câtă evaziune fiscală se face în Italia. Cifre uriașe

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
Muncă ilegală și câștiguri nedeclarate, cât valorează economia subterană și ilegală în Italia. Sursa foto: freepik.com
Muncă ilegală și câștiguri nedeclarate, cât valorează economia subterană și ilegală în Italia. Sursa foto: freepik.com

Aproximativ 192 de miliarde de euro: aceasta este amploarea economiei subterane și ilegale din Italia în 2021, potrivit datelor Istat. 

În 2021, economia subterană și ilegală a crescut cu 10% în Italia, atingând o valoare adăugată de 192 miliarde de euro, aproximativ 10,5% din PIB-ul național. Este o cifră care are și aspecte pozitive: așa cum a subliniat Istat în noul său raport pe această temă, de fapt, procentul din PIB a rămas aproape neschimbat față de 2020 și este mai mic decât era în anii anteriori pandemiei (în 2019 a fost de 11,3%).

Pe scurt, activitatea economică neregulată a crescut, dar în mare parte se datorează faptului că în 2021 economia a început să crească după pandemia Covid. Într-un an, PIB-ul a crescut cu 9,7%, iar economia subterană cu 10%.

Economia subterană, care este alcătuită din activități care sunt legale, dar nedeclarate autorităților fiscale, a contribuit cu 174 de miliarde de euro la această cifră, în timp ce celelalte aproximativ 18 miliarde sunt din economia ilegală, scrie presa din Italia.

Împreună, aceste două grupuri formează așa-numita economie „neobservată”, care nu apare în sondajele oficiale.

 

Munca nedeclarată s-a prăbușit odată cu Covid-19

 

Când vorbim de economia subterană, de exemplu, ne referim la facturi mai mici decât era necesar, la muncă ilegală (care a produs 68,1 miliarde de euro). La acestea se adaugă chiriile nedeclarate, care în 2021 au scăzut față de 2020, precum și bacșișurile.  Sectoarele în care economia subterană este cea mai răspândită sunt comerțul, transporturile, cazarea și alimentația și construcțiile.

Economia ilegală, însă, este o chestiune diferită și se referă la domenii precum vânzarea de produse sau servicii ilegale  de către persoane care nu sunt autorizate să le vândă. Vorbim despre trafic de droguri, prostituție și chiar contrabandă cu țigările. Aceste activități au crescut cu 5% într-un an, aducând în plus 900 de milioane de euro.

În general, există semne a ceea ce Istat numește o „schimbare structurală” în economia subterană italiană. Din 2014, impactul său asupra PIB-ului a scăzut continuu. În ultimii doi ani, munca neregulată a început să se reducă mai rapid. 

Acest lucru este confirmat și de datele privind lucrătorii ilegali. În 2021 erau circa trei milioane de oameni, majoritatea angajați la negru. Au fost cu 73 de mii mai mult decât în ​​2020. Tot în acest caz, s-a înregistrat o creștere datorată în principal reluării economiei: de fapt, munca le negru a marcat o „creștere limitată”, potrivit Istat, egală cu 2,5%.

Munca nedeclarată s-a prăbușit odată cu Covid-19 și nu și-a revenit în anul următor. Acest lucru, potrivit Institutului de Statistică, ar putea semnala că se înregistrează o „reducere a fenomenului”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel