Concurența dintre Budapesta și București este tot mai prezentă în mass-media. Recent, presa din Ungaria se plângea de faptul că Budapesta pierde cursa cu Bucureștiul din punct de vedere economic.
Jurnalistul Cătălin Striblea a făcut o comparație între cele două capitale, direct de la Budapesta. Acesta spune că Budapesta are clădiri mult mai interesante, dar Bucureștiul ar da impresia că stă mai bine financiar.
"Sunt la Budapesta în taxi pentru că plouă. Budapesta este un oraș imperial și lucrul acesta se simte la tot pasul. Patrimoniul cultural și arhitectonic al orașului este mult mai mare și mai important decât Bucureștiul ar putea avea odată și de aici se vine cu un decalaj. Au clădiri minunate pe care noi nu le-am păstrat, dar nici n-am avut palate de dimensiunea asta.
Al doilea lucru este că ei nu l-au avut pe Ceaușescu, care a fost un dement care a distrus orașul și asta se simte peste tot în ceea ce se întâmplă la Budapesta. Clădirile lor sunt bine păstrate și se vede asta chiar dacă au patina timpului.
Unde stă Bucureștiul mai bine? La investițiile astea mici, acolo unde primarii noștri sunt maeștri, mici parcuri, mici borduri, mici construcții unde se bagă bani europeni sau prin dezvoltare locală și lucrul acesta se simte. Au și ei destule spații verzi în afara centrului care nu sunt printre cele mai îngrijite. Nu am văzut blocuri anvelopate, dar pe de altă parte nici nu am văzut blocuri construite aiurea cu zecile.
Unde îi mai batem, vă pot spune că îi batem la modul în care arată mijloacele de transport. Și metroul tramvaiele, la autobuze sunt totuși comparabile că au și ei Mercedesuri care sunt mai noi. La București se simte peste tot spațiul european, vezi peste tot anunțuri, plăcile acelea prin oraș. Aici nu vezi astea.
Traficul e cam la fel și la București și la Budapesta. Ce nu vezi la ei sunt reclamele la pariuri sau alte odiosenii de-astea. În schimb, vezi magazine, exchange-uri care sunt absolut peste tot. Unde te uiți, e ceva de schimbat bani. Nu vezi imigranți pe biciclete. Sunt, dar sunt puțini comparativ cu Bucureștiul.
Una peste alta, ce aș spune este că la Bucuresti în momentul asta se vede o putere financiară mai mare. Budapesta, per ansamblu are o notă în plus față de București, care nu poate fi recuperată decât pe anumite sectoare", spune Cătălin Striblea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News