Festivalul Ecumenic de Colinde de Crăciun este o mișcare religioasă care urmărește reuniunea tuturor bisericilor creștine într-una singură.
Evenimentul, care a fost organizat de Delegația diecezană pentru relații interconfesionale și dialog interreligios, a fost un succes în ceea ce privește participarea. Astfel, Catedrala din Segorbe, aflată la poalele Cetății, a devenit scena pe care diferite coruri și-au interpretat colindele de Crăciun, demonstrând bogăția culturală și artistică.
Delegatul pentru relații interconfesionale și dialog interreligios, D. Nuno Vieira, a fost însărcinat cu prezentarea evenimentului, mulțumind lui Dumnezeu "pentru roadele Conciliului Vatican II, pentru decretul Unitatis Redintegratio, care a pus bazele unei relații noi și reînnoite între Bisericile creștine (catolici, ortodocși și protestanți)".
Ca urmare a acestui fapt, după cum a explicat, "a început o cale de înțelegere reciprocă", arătând clar că istoria primului mileniu creștin este moștenirea întregii Biserici a lui Hristos. În acest sens, el a amintit cum în ultima mie de ani, după schisma orientală, drumurile au fost paralele, "chiar dacă împărtășeam aceeași credință în Dumnezeul Unic-Trinitar".
Tradiția diferitelor Biserici exprimă frumusețea originalității creștine în fiecare loc și timp
Episcopul Diecezei de Segorbe-Castellón, D. Casimiro López Llorente, a urat bun venit participanților și celor prezenți la festival și a amintit "cei 775 de ani de pelerinaj al Bisericii Catolice în dieceza noastră", invitându-i pe toți să primească harurile pe care Dumnezeu vrea să ni le acorde cu ocazia acestei importante aniversări.
Timp de două ore, frumusețea și bogăția bisericilor creștine a fost evidentă în colindele cântate de corul catedralei și de copiii ortodocși din comunitățile din Requena, Sagunto, Valencia, Vinaroz, Torrente, Segorbe, Castellón, Líria și Vila-real. Parohiile participante ale Arhiepiscopiei de Castellón aparțin Eparhiei Ortodoxe a Spaniei și Portugaliei, a Patriarhiei Române.
Toate colindele au fost cântate în limba română, dar unul dintre cele mai emoționante momente a fost interpretarea în limba spaniolă a colindului tradițional "Los peces en el río" (Peștii din râu).
Evenimentul a fost încheiat de către arhipăstorul ortodox de Castellón, parohul parohiei Vila-real, care a mulțumit Episcopului și Capitlului pentru primirea făcută la acest eveniment, care a făcut posibilă împărtășirea cu toți a tradiției și bucuriei lor la vestirea nașterii Domnului. Ziua s-a încheiat cu o gustare fraternă în Seminarul diecezan din Segorbe, conform presei spaniole.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News