EXCLUSIV  Câți români sunt de fapt plecați în străinătate: 5,7 milioane oficial, "cel puțin 8 milioane" în realitate

Bogdan Bolojan, Gabriel Nuță-Stoica |
Data actualizării: | Data publicării:

Câți români sunt de fapt plecați în străinătate? Este o întrebare cu un răspuns destul de complicat. Un oficial al statului avansează o cifră cu privire la numărul real al românilor care trăiesc în afara granițelor țării.

Secretarul de stat Gheorghe Florin Cârciu, şeful Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, a declarat, joi, că autoritățile numără 5,7 milioane de români în afara granițelor țării, însă admite că această cifră este "cu siguranță" mai mare, în principal din cauza modului în care țările raportează aceste statistici. 

"În ultimii ani, din 2007 mai exact, migrația românească a crescut puternic în afara granițelor. Astăzi, potrivit celor mai recente date oficiale pe care le avem, pentru că recensământul nu e terminat, numărăm 5,7 milioane de români în afara granițelor. Când spun această cifră, nu numărăm comunitățile istorice", a precizat şeful Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, în cadrul conferinței "Exploatarea românilor pe piața muncii din Germania - cum pot fi protejați aceștia", organizată de Blocul Naţional Sindical (BNS), împreună cu reţeaua Faire Mobilitaet, confederaţia sindicală DGB şi Friedrich Ebert Stiftung.

Câți români sunt de fapt plecați în străinătate

 

"Această cifră este o cifră oficială pe care am obținut-o de la Ministerul Afacerilor Externe și este vorba de numărătoarea pe care au făcut-o oficial statele în care se regăsesc românii. Cu siguranță, avem cel puțin 8 milioane.

Vă dau un exemplu: Franța numără oficial 106.000 de români, dar sunt de fapt 600.000 - 700.000 de români. De ce numără doar 106.000? Pentru că suntem cetățeni europeni, iar pentru ei cetățeanul român nu e străin.

Datoria noastră a statului este să-i numărăm, să știm câți sunt în afara granițelor și să-i sprijinim acolo unde se află", a mai spus secretarul de stat Gheorghe Florin Cârciu.

El a precizat că Guvernul României are în vedere sprijinirea românilor din afara graniţelor şi din interiorul graniţelor.

"Cu siguranţă vom găsi soluţii pentru a aduce o parte din cei 8 milioane pe care îi avem în afara graniţelor, să îi convingem prin măsuri să se întoarcă acasă, să lucreze în România. Vom găsi soluţii prin echivalarea salariilor sau apropiere de salariile din afara graniţelor, acolo unde se regăsesc astăzi", a mai spus secretarul de stat, referindu-se mai ales la lucrătorii din construcţii şi agricultură.

Situaţia muncitorilor români din Germania, pe agenda confederațiilor sindicale

 

Blocul Naţional Sindical (BNS), împreună cu reţeaua Faire Mobilitaet, confederaţia sindicală DGB şi Friedrich Ebert Stiftung, a organizat, joi, o conferinţă al cărei principal subiect l-a constituit creşterea nivelului de conştientizare cu privire la situaţia lucrătorilor români în Germania. 

Discuţiile s-a concentrat pe domeniile construcţii, agricultură şi industria cărnii, precum şi pe relevanţa consilierii şi ameliorarea legislaţiei şi a reglementărilor europene.

Reţeaua sindicală Faire Mobilitaet din Germania se ocupă de aplicarea condiţiilor juste şi echitabile de muncă şi plată pentru lucrătorii din statele membre ale Uniunii Europene care provin din Europa Centrală şi de Est.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel