Câți ruși au reușit să fugă din țară, în UE, după anunțul mobilizării, dat de Putin

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Numărul de ruşi care au intrat în Uniunea Europeană a scăzut cu 20% săptămâna trecută în comparaţie cu săptămâna precedentă, din cauza noilor restricţii impuse în ţările UE, a anunţat miercuri Agenţia europeană pentru poliţia de frontieră şi garda de coastă (FRONTEX), relatează AFP.

Aproape 53.000 de cetăţeni ruşi au intrat în UE între 26 septembrie şi 2 octombrie, între care 29.000 prin Finlanda, 8.877 prin Estonia şi 8.536 prin Polonia via Ucraina, potrivit FRONTEX.

"Restricţiile în materie de politică de vize de partea europeană şi măsurile luate de Rusia pentru a-i descuraja pe bărbaţii mobilizaţi care vor să părăsească ţara ar urma să limiteze tot mai mult venirea cetăţenilor ruşi în UE", a explicat FRONTEX.

Polonia şi ţările baltice au impus limitări draconice pentru cetăţenii ruşi în cadrul sancţiunilor decise în acest an după invadarea Ucrainei de către Rusia.

"Intrările ilegale ar trebui să se înmulţească dacă Federaţia Rusă ar decide să-şi închidă frontierele pentru posiblii mobilizaţi", a adăugat agenţia.

Mobilizarea a provocat puternice îngrijorări în Rusia şi manifestaţii ale opoziţiei în anumite regiuni. De asemenea, a determinat zeci de mii de oameni să părăsească precipitat ţara pentru a scăpa de înrolare.

Cei mai mulți ruși au fugit în Kazahstan



Kazahstanul a anunţat marţi că peste 200.000 de ruşi au trecut frontiera ţării în două săptămâni.

Comisia Europeană a invitat pe 30 septembrie statele membre să fie mai restrictive în acordarea de vize ruşilor şi în controlul frontierelor.

UE avea un acord de facilitare a eliberării de vize cu Rusia, dar acesta a fost suspendat. Eliberarea şi revocarea vizelor sunt o competenţă a statelor membre.

 

Rusia a încorporat 200 000 de militari, după anunțul mobilizării parțiale

 

 

La două săptămâni după ce preşedintele Vladimir Putin a semnat ordinul de mobilizare "parţială", în armata rusă au fost încorporaţi 200.000 de rezervişti, a anunţat marţi ministrul apărării, Serghei Şoigu, citat de AFP.

Oficial, ar putea fi chemaţi sub arme 300.000 de militari din rezervă, care au experienţă sau competenţe utile pentru războiul din Ucraina, unde forţele ruse sunt într-o situaţie grea.

"Instruirea personalului unităţilor (nou) formate se realizează pe 80 de terenuri militare şi în şase centre de formare", a arătat Şoigu într-o şedinţă a guvernului de la Moscova. El a dat asigurări că recruţii vor fi trimişi pe front cu unităţi care au luptat deja în Ucraina.

Ministrul a susţinut, fără a face alte precizări, că la comisariatele militare din Rusia s-au prezentat "un număr important" de voluntari care nu primiseră ordine de mobilizare.

AFP consemnează însă că mobilizarea a provocat îngrijorare şi a dus chiar la manifestaţii împotriva ordinului în anumite regiuni. Zeci de mii de ruşi au plecat în grabă din ţară pentru a scăpa de încorporare. S-au semnalat şi numeroase cazuri de recrutări care nu îndeplineau condiţiile: studenţi, vârstnici sau bolnavi; Kremlinul a condamnat erorile de acest gen.

Şoigu a promis din nou marţi că tinerii chemaţi să satisfacă stagiul militar obligatoriu nu vor fi trimişi pe frontul ucrainean. La 1 octombrie, în Rusia a început recrutarea numită "de toamnă", în cadrul căreia vor fi chemaţi sub arme 120.000 de soldaţi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel