Caz sever de malarie, depistat în România. În lipsa tratamentului, pacientul poate muri

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
Avertismentul ministrului Sănătății: Sunt 9 cazuri de malarie în România. Atenție, boala poate fi confundată cu o infecție virală!
Avertismentul ministrului Sănătății: Sunt 9 cazuri de malarie în România. Atenție, boala poate fi confundată cu o infecție virală!

Un marinar român venit dintr-un stat din Africa Centrală a fost diagnosticat cu malarie. Bărbatul s-a prezentat la Unitate de primiri Urgență Constanța în urmă cu trei zile, iar ieri a fost transferat la Victor Babeș, în Capitala.

 

 

Bărbatul, diagnosticat cu malarie, sosise de curând din Gabon. Acesta s-a prezentat la UPU Constanța în data de 7 decembrie, unde i s-au prelevat analize. 

În cursul zilei de ieri, 9 decembrie, bărbatul a fost transferat la Spitalul clinic "Dr. Victor Babeș" din București, deoarece spitalul de Boli Infecțioase din Constanța este închis. 

 

Pacientul este un marinar, întors, recent, dintr-un stat din Africa Centrală

 

Malaria este o boala infecțioasă des întâlnită în multe zone tropicale și subtropicale. În lipsa măsurilor corespunzătoare de prevenire și tratament, malaria poate evolua către deces.

Malaria este determinata de un grup de protozoare-parazit numite Plasmodium. Parazitul malariei este transmis prin înțepătura femelei țânțarului anofel, în principal între amurg și zori. Femela țânțarului anofel este de dimensiuni mai mici decât masculul, intrând ușor în încăperi prin plase si crăpături, scrie cdt-babes.ro.

Malaria se manifesta prin febra apărută la șapte zile de la prima posibila expunere sau la trei luni (mai rar mai târziu) de la ultima posibila expunere. Orice febra apărută la mai puțin de șapte zile de la o posibilă expunere nu este cauzată de malarie, relatează Antena3.ro

Există forme mai severe de malarie determinate de Plasmodium Falciparum care se pot manifesta prin febră, frisoane, dureri de cap, dureri musculare, slăbiciune, vărsături, tuse, diaree si dureri abdominale. La acestea se pot adăuga simptome asociate insuficientei de organ, cum ar fi insuficiența renală acută, convulsii generalizate, colaps circulator, urmate de somnolenta, comă și deces.

 

OMS dorește vaccinarea copiilor  

 

Organizația Mondială a Sănătății a anunțat o decizie "istorică" în ceea ce privește vaccinarea copiilor, relatează presa internațională. Instituția a recomandat imunizarea pe scară largă cu vaccinul anti-malarie a copiilor în Africa sub-sahariană și în alte regiuni în care transmisia maladiei este moderată sau ridicată, notează CNN. Recomandarea se bazează pe rezultatele obținute în cadrul programului-pilot de vaccinare a copiilor, program aflat în derulare în Ghana, Kenya și Malawi.

Programul a fost lansat în 2019 și a avut drept rezultat vaccinarea a peste 800.000 de copii. Rezultatele arată că vaccinul, denumit Mosquirix sau RTS,S/AS01, este sigur, rentabil, fiabil de livrat și reduce semnificativ forma severă și letală a bolii cu aproximativ 30%, scrie Antena3.ro

"Este un moment istoric. Mult-așteptatul vaccin anti-malarie pentru copii este o realizare revoluționară pentru știință, sănătatea copiilor și controlul maladiei. Utilizarea prioritară a vaccinului în schemele existente pentru prevenirea malariei poate salva mii de vieți tinere în fiecare an", a declarat directorul general al OMS, Tedros Ghebreyesus.

Potrivit recomandărilor OMS, vaccinul poate fi utilizat împotriva celei mai letale forme de malarie, cunoscută drept Plasmodium falciparum. Administrarea recomandată este de patru doze la copiii de cel puțin cinci luni.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel