Vicepreşedintele Senatului: PNL a adoptat OUG cu 20 de minute înainte de expirarea stării de urgenţă. Este anti-constituţională
Vicepreşedintele Senatului, Robert Cazanciuc, spune că OUG privind vidul legislativ a fost adoptată „la miezul nopţii, cu 20 de minute înaintea expirării stării de urgenţă" şi nu este constituţională. El afirmă că cetăţenii aveau „dreptul să ştie din timp cum îşi organizează viaţa".
„Deşi a avut la dispoziţie 3 săptămâni de la declaraţia Preşedintelui Iohannis prin care anunţa ridicarea stării de urgenţă, Guvernul PNL a fost incapabil să sesizeze din timp Parlamentul cu un act normativ pentru a face faţă stării de alertă. Aşa s-a ajuns la situaţia în care PNL să adopte o ordonanţă de urgenţă care prevede restrângerea exerciţiului unor drepturi şi libertăţi cetăţeneşti prin măsuri administrative şi nu prin lege, la miezul noptii, cu 20 de minute înainte de expirarea stării de urgenţa", a scris Robert Cazanciuc, vineri, pe Facebook.
„Guvernul PeNibiL putea fi salvat din situaţia jalnică”
El spune că Ordonanţa privind starea de alertă e „o copie aproximativă şi mult mai proastă a decretului stării de urgenţă".
Social-democratul acuză că datele pe baza cărora Preşedintele şi Guvernul au decis că nu vor prelungi starea de urgenţă şi o vor înlocui cu starea de alertă nu se ştiu.
„Dovada este că lipsesc cu desăvârşire din fundamentarea ordonanţei de urgenţă emisă azi noapte. Guvernul PeNibiL putea fi salvat din situaţia jalnică şi anticonstitutională în care s-a plasat prin decizia Preşedintelul Iohannis de a prelungi, pur şi simplu, starea de urgenţă cu trei zile!", completează el.
Cazanciuc transmite Guvernului Orban „că nu suntem într-o dictatură militară în care generalul grăieşte iar poporul acceptă orbeşte".
„Drepturile şi libertăţile fundamendale ale cetăţenilor sunt restrânse”
Vicepreşedintele Senatului reiterează ideea că drepturile şi libertăţile fundamendale ale cetăţenilor sunt restrânse.
„Toate acestea înseamnă că ordonanţa de urgenţă nr. 68/2020 din 14 mai este anti-constituţională de vreme ce, conform Constituţiei restrângerea unor drepturi şi libertăţi se poate face numai prin vot in Parlament. Această ordonanţă, adoptată sfidător, lamentabil, în toiul nopţii, în ciuda faptului că românii aveau dreptul să ştie din timp cum îşi vor organiza viaţa în următoarea perioadă, reglementează, în special, cadrul organizatoric de gestionare a stării de alertă, dar nu prevede măsurile concrete ce trebuie luate la nivel local sau naţional", motivează el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News