Cazul morților suspecte la Spitalul Pantelimon: Patru cadre medicale, ridicate de poliţişti şi duse la audieri

Echipa Stiri Diaspora |
Data publicării:
Spitalul Sfântul Pantelimon (Foto: captură Google Maps)
Spitalul Sfântul Pantelimon (Foto: captură Google Maps)

Patru cadre medicale de la Spitalul Pantelimon au fost ridicate de poliţişti în această dimineață şi duse la audieri.

Patru angajaţi ai Spitalului Pantelimon au fost ridicaţi miercuri de poliţişti şi duşi la audieri, în dosarul deceselor suspecte de la Secţia ATI.

"În dimineaţa zilei de 07.08.2024, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi poliţiştii din cadrul DGPMB - Serviciul Omoruri au pus în executare patru mandate de percheziţie domiciliară emise de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Bucureşti pentru locuinţele unor angajaţi ai Spitalului Clinic de Urgenţă 'Sf. Pantelimon' Bucureşti. De asemenea, la sediul Serviciului Omoruri au fost aduse patru cadre medicale, în vederea audierii", anunţă Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, într-un comunicat de presă.

În luna aprilie, procurorii au primit o sesizare de la o asistentă angajată la Spitalul "Sf. Pantelimon" cu privire la faptul că, în perioada 4 - 7 aprilie 2024, în Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI), ar fi decedat 17 pacienţi, ca urmare a reducerii voluntare, de către personalul medical, a dozei de noradrenalină - un neurotransmiţător utilizat pentru creşterea sau menţinerea tensiunii arteriale.

Procurorii au deschis un dosar penal cu privire la infracţiunea de omor şi au administrat mai multe probe, fiind audiaţi medici şi asistente medicale şi au fost ridicate documente medicale referitoare la toţi pacienţii decedaţi în cadrul Secţiei ATI în perioada 4 - 7 aprilie 2024.

Ulterior, a fost pusă sub acuzare o asistentă pentru mărturie mincinoasă.

Anchetatorii consideră că ea ştie ce s-a întâmplat la Secţia ATI, dar a refuzat să dea informaţii în timpul audierilor, astfel încât procurorii au decis să o pună sub acuzare. 

Colegiul Medicilor, concluzii în cazul morților de la Spitalul "Sfântul Pantelimon" din Capitală

 

Cei 17 pacienţi decedaţi, în perioada 4 - 7 aprilie, la Spitalul Clinic de Urgenţă "Sfântul Pantelimon" din Capitală au fost îngrijiţi în acord cu protocoalele medicale, este concluzia comisiilor de disciplină şi jurisdicţie profesională din cadrul Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti (CMMB), care au analizat, în urma autosesizării, o presupusă administrare incorectă a noradrenalinei în aceste cazuri. 

Au fost audiaţi cei 23 de medici care au îngrijit aceşti pacienţi, preşedintele CMMB, Cătălina Poiană, precizând că, în termenii legali, se vor face publice "cât se poate de repede rezultatele Comisiei de disciplină".

"În toate cele 17 cazuri, nu a existat vreo suspiciune de abatere de la protocoalele medicale sau că cineva într-un mod intenţionat ar fi făcut vreun act deliberat de a suprima sau reduce în scop criminal un astfel de drog (n.r. - noradrenalina). (...) Vor fi decizii ale Comisiei de disciplină pe fiecare caz în parte, pentru fiecare deces. (...) Din punct de vedere medical nu ştim de ce s-a făcut sesizarea", a spus preşedintele Comisiei de disciplină a CMMB, Liana Pleş.

Întrebată dacă este vorba de un număr neobişnuit de mare de decese în perioada 4 - 7 aprilie, Pleş a infirmat.

Ea a punctat că s-au efectuat necropsii doar pentru trei dintre pacienţii decedaţi, în celelalte cazuri familiile solicitând "scutirea de necropsie, ceea ce înseamnă că familia sau aparţinătorii nu au avut niciun fel de dubiu cu privire la cauza morţii".

Preşedintele CMMB, Cătălina Poiană, a subliniat că CMMB nu a primit nicio sesizare din partea vreunei familii în cazurile analizate.

Vicepreşedintele CMMB şi preşedintele Comisiei de jurisdicţie profesională, Lucian Negreanu, şi Liana Pleş au precizat că toţi cei 17 pacienţi decedaţi, care au fost internaţi la terapie intensivă, au reprezentat cazuri foarte grave, unele fiind transferate din alte spitale. Perioada de spitalizare a acestora la secţia de terapie intensivă a Spitalului "Sfântul Pantelimon" a fost de la câteva zeci de minute la câteva luni, a arătat Negreanu.

"Nu a existat la niciunul dintre pacienţii decedaţi ideea că echipa medicală, pentru că nu au fost văzuţi de un singur medic, nu ar fi făcut tot ce putea mai bine pentru bolnavul respectiv. (...) Nu a existat nicio clipă, nici din documente şi nici din afirmaţiile medicilor, vreo dovadă care să suporte afirmaţia că s-ar fi intervenit nemedical asupra medicaţiei pe care o aveau pacienţii. Comisia de disciplină va prezenta toate concluziile. (...) Nu există vreo dovadă că cineva ar fi avut intenţia să facă rău pacienţilor. (...) Toate cazurile au fost atent documentate din punct de vedere medical. (...) Este o judecată profesională", a adăugat Negreanu.

Cătălina Poiană a subliniat că "adevărul trebuie să primeze'', iar toţi cei care greşesc trebuie să răspundă, dar că CMMB "respectă onoarea corpului medical".

"Este de datoria noastră să facem publice rezultatele cercetării disciplinare (...) care vizează doar calitatea şi etica actului medical şi nu aspecte administrative, manageriale. (...) Însă nu trebuie să ne antepronunţăm. Trebuie să aşteptăm rezultatul anchetei judiciare, la Procuratură, pentru că prerogativele sunt total diferite de ale noastre şi pot investiga şi alte elemente. (...) Dar dacă din punct de vedere medical totul a fost corect şi altele sunt problemele, vom fi, ca şi Colegiu, intransigenţi faţă de persoanele care pot declanşa aşa ceva", a mai spus Poiană.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel