Cazul muncitorilor români, în atenția UE. Tomac: „Pare a sclavie ce s-a întâmplat în această perioadă”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Foto ILUSTRATIV
Foto ILUSTRATIV

Drepturile tuturor muncitorilor europeni trebuie respectate, este concluzia Comisiei pentru Muncă și Afaceri Sociale din Parlamentul European, care a analizat situația angajaților sezonieri din Uniunea Europeană. Inițiativa vine pe fondul informațiilor privind posibile încălcări ale drepturilor unor muncitori, inclusiv români.

Oficialii europeni au făcut apel la respectarea legislației în vigoare și au făcut referire la cazul muncitorilor exploatați la abatoare din Germania. Comisia Europeană a emis norme pentru a asigura că angajații mobili din cadrul UE care se califică pentru a fi personal esențial în combaterea COVID-19 pot ajunge la locurile de muncă. 

Eugen Tomac, membru al Comisiei de Muncă din Parlamentul European, a vorbit la Antena 3 despre discuțiile care au avut loc în Parlamentul European pe tema muncitorilor sezonieri.   

„A fost o zi fierbinte în Parlamentul European pe o temă care preocupă și societatea românească, pentru că avem mulți cetățeni români plecați la muncă dar în mod special în aceast perioadă de criză am văzut cum cetățenii români au fost lăsați să plece în mai multe state ale Uniunii pentru muncile sezoniere. Aici trebuie să spunem limpede că atât tratatul cât și directivele UE sunt foarte clare: problema este că ne-am trezit cu o realitate și aproape toți deputații europeni care au intervenit astăzi au spus că tratamentul la care au fost supuși muncitorii sezonieri a scos în evidență un lucru extrem de grav: aproape pare a sclavie ceea ce s-a întâmplat în această perioadă, lucru cu care a fost de acord și comisarul european pentru Muncă și ministrul Muncii din Croația.  Aproape toată lumea a fost de acord că e nevoie de mai multă rigoare în ceea ce privește respectarea directivelor europene”, a declarat Eugen Tomac la Antena 3.

 

Eugen Tomac: „Sezonierii sunt utili pentru dezvoltarea economiei”

 

„Sezonierii sunt utili pentru dezvoltarea economiei nu doar în agricultură, ci și în turism. E nevoie de un regim foarte bine definit și respectat la nivelul întregii Uniuni Europene, pentru că ce s-a întâmplat în ultimele luni revoltă pe bună dreptate. 

Vor exista noi instrucțiuni care au la bază legistalția care există în prezent. Va fi mai riguros monitorizată, exisă deja comunicări către toate statele membre pe acest subiect pentru că libertatea de mișcare nu trebuie să se transforme într-un coșmar”, a adăugat Tomac. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel