Cazul Sorina. Copiii care refuză custodia au 6 luni de consiliere psihologică

Alexandra Steoleaca |
Data publicării:

Un proiect de lege care modifică Codul de procedură civilă prevede mărirea perioadei de consiliere psihologică pentru minorii care refuză custodia, până la 6 luni, şi posibilitatea stabilirii unor măsuri alternative faţă de hotărârea judecătorească pentru relaţiile dintre copil şi părintele custode.

Un nou proiect de lege iniţiat de liderul grupului de deputaţi PMP, Marius Paşcan, prevede modificarea şi completarea Legii nr.134/2010 privind Codul de procedură civilă.

Părintele sau persoana, la care se află minorul supus unei executări judecătoreşti de schimbare a custodiei, este somat(ă) să se prezinte la sediul executorului "în vederea stabilirii modalităţii în care celălalt părinte îşi va exercita dreptul de a avea legături personale cu minorul, potrivit programului stabilit în titlul executoriu", potrivit proiectului.

De asemenea, "data şi ora întrevederii se va stabili de comun acord, dar nu poate depăşi 10 zile de la data comunicării".

La articolul 911 privind regulile speciale de executare este introdusă o nouă prevedere referitoare la ţinută, în cazul în care forţele de ordine sunt obligate să intervină în executarea silită, pe lângă executorul judecătoresc: "Agenţii forţei publice vor purta ţinută civilă".

De asemenea, iniţiativa legislativă urmăreşte şi "aplicarea penalităţilor pentru neexecutarea hotărârilor judecătoreşti doar părintelui culpabil".

O altă modificare este stabilirea perioadei de consiliere psihologică între 3 şi 6 luni pentru minorii care refuză schimbarea custodiei.

"Reprezentantul direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului va sesiza instanţa competentă de la locul unde se află minorul, pentru ca aceasta să dispună, în funcţie de vârsta copilului, un program de consiliere psihologică, pentru o perioadă cuprinsă între 3 şi 6 luni. Cererea se soluţionează de urgenţă în camera de consiliu, prin încheierea nesupusă niciunei căi de atac, pronunţată cu citarea părinţilor şi, după caz, a persoane la care se află copilul. Dispoziţiile legale privind ascultarea copilului rămân aplicabile", arată modificarea articolului 913, alineat (2).

 

Consiliere de maxim 3 luni

 

Actuala reglementare prevede o perioadă de consiliere psihologică de maxim 3 luni.

După primirea raportului care constată reconcilierea dintre minor şi părintele creditor, executorul judecătoresc va relua procedura de executare.

Dacă la finalul programului de consiliere psihologică, psihologul constată că minorul refuză în continuare, "instanţa poate dispune continuarea concilierii sau poate dispune revizuirea măsurilor stabilite în hotărârea judecătorească cu privire la exercitarea legăturilor personale dintre părinte şi minor".

Iniţiatorul proiectului de modificare legislativă motivează demersul prin reglementarea incompletă a procedurii speciale pentru executarea hotărârilor judecătoreşti şi a altor titluri executorii referitoare la minori.

"În acest sens, în practică există situaţii în care deşi în baza hotărârii judecătoreşti părintele care deţine custodia minorului sau părintele la care s-a stabilit domiciliul minorului în cazul custodiei comune îşi dă concursul pentru exercitarea legăturilor personale dintre celălalt părinte şi minor, aceasta nu se poate realiza din cauza refuzului minorului", arată motivarea legii.

 

Durata nu este suficientă

 

Conform parlamentarului, durata de trei luni de consiliere psihologică a minorului şi părinţilor nu este suficientă, în opinia psihologilor.

Legislaţia în vigoare prevede amenzi pentru persoana care refuză să se supună executării silite, deşi copilul este cel care refuză stabilirea unor legături personale cu părintele care preia custodia.

"De asemenea, legislaţia în vigoare nu reglementează cazul în care refuzul minorului persistă şi după încheierea consilierii psihologice. Mai mult, legislaţia în vigoare prevede impunerea de sancţiuni pecuniare chiar dacă raportul psihologului arată explicit faptul că exercitarea legăturilor personale dintre celălalt părinte şi minor nu se poate realiza din cauza refuzului minorului", mai arată expunerea de motive.

Iniţiativa legislativă este depusă la Senat pentru dezbatere şi este semnată de 11 senatori şi deputaţi PMP. Camera Deputaţilor este forul legislativ decizional în acest caz.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel