Cazul Sorina. Familia Săcărin, plângere penală la DNA împotriva membrilor CNA, acuzați că au acceptat „discursul urii”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Sursa foto: captură Antena 3
Sursa foto: captură Antena 3

Soții Ramona și Gabriel Sacarin cer procurorilor DNA să deschidă o anchetă în cazul a zece membri ai Consiliului Național al Audiovizualului (CNA) pentru abuz în serviciu și complicitate la comunicare de informații false.

Motivul: CNA nu și-ar fi îndeplinit, timp de aproape o lună, atribuțiile prevăzute de lege pentru a interveni în cazul emisiunilor TV care au tratat cazul adopției Sorinei, informează Ziare.com.

Asta în condițiile în care, în mai multe emisiuni televizate, ar fi fost încălcate mai multe drepturi fundamentale ale soților Săcărin și ale Sorinei, fata din Baia de Aramă adoptată de aceștia. Este vorba de emisiuni difuzate de posturile Antena 3, România TV, B1 TV și Realitatea TV.

Citește și EXCLUSIV. Sorina a fost primită cu o PETRECERE de ROMÂNII din SUA. Gabriela Băncescu: „Mi-au dat LACRIMILE!" (FOTO + VIDEO)

Prin neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu, membrii CNA ar fi creat Sorinei și părinților adoptivi un prejudiciu moral în valoare de 1,2 milioane euro, „deoarece dreptul la viața privată și de familie al subsemnaților și al fiicei noastre minore sunt grav afectate”.

„Nu au transmis prompt o somație de intrare în legalitate a radiodifuzorilor, pentru a opri încălcarea drepturilor fundamentale la viața privată și de familie, pentru a opri încălcarea drepturilor fiicei noastre minore și pentru a opri denigrarea magistraților”, se arată în plângerea penală.

 

„Nu au luat niciun fel de măsuri”

 

Potrivit legislației, membrii CNA pot trimite somații de intrare în legalitate difuzorilor, pentru a opri încălcarea acestor drepturi și denigrarea magistraților.

„Nu au luat niciun fel de măsură cu privire la oprirea scandalului public al cărui obiectiv a fost denigrarea profesiei de magistrat și intimidarea magistraților, permițând astfel, prin omisiune, afectarea prestigiului justiției - deși aveau această obligație de a acționa conform art. 10 alin. (1) din Legea 504/2002 a audiovizualului”, arată soții Sacarin.

Potrivit plângerii penale, CNA s-a sesizat abia pe 25 iulie 2019, după ce soții Săcărin au plecat din țară împreună cu Sorina, și la mai mult de o lună de zile de la data la care a început asaltul mediatic asupra familiei și a magistraților din cadrul Curții de Apel Craiova și Parchetului aferent, la data de 21 iunie 2019.

„Membrii CNA au încălcat timp de o lună obligația de a acționa, deși această obligație constituie una dintre atribuțiile de serviciu principale ale membrilor CNA, reglementate prin lege organică”, se precizează în sesizarea depusă la DNA.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel