Marea Britanie se confruntă cu un val de creștere a numărului de cazuri de rujeolă pe care autoritățile sanitare l-au descris ca fiind "foarte îngrijorător". În primul rând, cifrele spun totul: față de un total de 54 de infecții în 2022, în primele patru luni din 2023 sunt deja 49 de infecții, dintre care o treime numai în orașul Londra, din cauza scăderii numărului de vaccinări care duce la o creștere a vulnerabilității, în special în rândul copiilor. Din acest motiv, experții de la Agenția britanică de securitate sanitară (UKHSA) le cer părinților să își vaccineze copiii, în siguranță și gratuit.
The Guardian relatează că 40% dintre infecțiile din 2023 vor afecta copiii sub cinci ani și 27% persoanele cu vârste cuprinse între 15 și 34 de ani: deși unele cazuri au fost importate din străinătate, altele au fost cauzate de transmiterea comunitară. Vanessa Saliba, epidemiolog consultant la UKHSA, a reamintit că nu este niciodată prea târziu pentru a vă vaccina: "Rujeola se răspândește foarte ușor și poate duce la complicații care necesită spitalizare: în circumstanțe rare, virusul poate provoca dizabilități permanente sau decesul, așa că este foarte îngrijorător să vedem că infecțiile sunt în creștere", a spus ea, amintind că "în timpul pandemiei Covid-19 am asistat la o scădere a vaccinărilor de rutină în copilărie".
Organizația Mondială a Sănătății a prezis în ultimele luni o "furtună perfectă" pentru o creștere a cazurilor de rujeolă, având în vedere scăderea evidentă a vaccinărilor în timpul Covid.
Ce este rujeola: cauze, simptome și consecințe
După cum explică Istitututul Superior de Sănătate (ISS), "rujeola este o boală infecțioasă cauzată de un virus din genul morbillivirus (familia Paramyxoviridae). Este o boală foarte contagioasă care afectează adesea copiii cu vârsta cuprinsă între 1 și 3 ani, motiv pentru care este numită infantilă, ca și rubeola, varicela, tusea convulsivă și oreionul. Se transmite numai la om. Bolnavii sunt izolați în perioada de contagiune".
'Rujeola', continuă ISS, 'nu are simptome grave, provoacă în principal o erupție cutanată, asemănătoare cu cele ale rubeolei sau scarlatinei. Ea durează între 10 și 20 de zile. Primele simptome sunt asemănătoare cu cele ale unei răceli (tuse uscată, secreții nazale, conjunctivită), cu o febră care devine din ce în ce mai mare. Apoi apar puncte albe în interiorul gurii. După 3-4 zile, apare erupția caracteristică (exantema), formată din puncte mici de culoare roșu aprins, mai întâi în spatele urechilor și pe față, apoi pe tot restul corpului. Erupția durează între 4 și 7 zile, iar exantemul dispare, începând de pe gât. Uneori, rămâne o descuamare a pielii timp de câteva zile'.
Complicațiile rare nu pot fi excluse: "Rujeola este încă responsabilă de 30 până la 100 de decese la 100.000 de persoane afectate. Complicațiile sunt datorate în principal suprainfecțiilor bacteriene: otită medie, laringită, diaree, pneumonie sau encefalită (inflamație a creierului). Acestea sunt cel mai adesea întâlnite la sugari, la copiii malnutriți sau la persoanele imunocompromise".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News