Prin modificările legislative referitoare la abuzul în serviciu, statul pierde pârghiile necesare pedepsirii corespunzătoare a acestei infracţiuni, se arată în motivarea deciziei prin care Curtea Constituţională a României (CCR) a admis parţial sesizările formulate de preşedintele Klaus Iohannis, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, PNL, PMP şi USR privind modificările aduse Codului penal şi Legii pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, conform Agerpres.
„Examinând criticile de neconstituţionalitate (...) constatăm că legiuitorul a eliminat infracţiunea de abuz în serviciu din cuprinsul art. 309 din Codul penal şi, în consecinţă, din sfera faptelor sancţionate mai sever în ipoteza în care au produs consecinţe deosebit de grave. Este de observat că legiuitorul nu numai că a redus limitele speciale ale pedepsei cu închisoarea aplicabilă infracţiunii de abuz în serviciu şi a reglementat pedeapsa alternativă a amenzii, dar a eliminat şi forma agravată a acesteia. (...) Practic, statul pierde pârghiile necesare pedepsirii corespunzătoare a acestei infracţiuni de serviciu, aspect care se repercutează asupra standardului de protecţie a drepturilor şi libertăţilor celorlalte persoane”, se arată în motivarea publicată miercuri pe site-ul CCR.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News
Tagurile articolului:
abuz in serviciu
CCR
PSD
Paște cu dor printre camioane: românii din diaspora au dus mâncare și alinare șoferilor blocați în parcări de Paște
Gabriel Nuță-Stoica /
20 apr 2025, 17:21
Pentru al cincilea an consecutiv, voluntarii Asociației RoOmenia – Voluntari în Europa au dus pachete de Paște și alinare zecilor de mii de șoferi români aflați în parcările Europei, departe de casă. Acțiunea s-a desfășurat în țări precum Germania, Belgia, Italia, Franța, Marea Britanie și Spania, aducând nu doar mâncare tradițională, ci și solidaritate, emoție și sentimentul de apartenență.