Ce a discutat Ilie Bolojan cu Macron la Paris. Primele declarații

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

România își consolidează poziția de partener strategic în cadrul NATO și Uniunii Europene, reafirmând siguranța națională și dezvoltarea economică drept piloni esențiali ai viitorului. Președintele interimar al României a subliniat, în cadrul unei întâlniri bilaterale cu președintele francez Emmanuel Macron, că „suntem la finalul unei perioade, sper să continue și în anii următori, în care țara noastră, România, a avut o situație bună, în care am fost o țară în siguranță”.

Liderul român a evidențiat faptul că apartenența la NATO a fost esențială pentru securitatea națională. „Datorită protecției NATO, am avut siguranță. România a fost o țară sigură, în care s-a putut investi. Oamenii au avut liniște și acest lucru s-a datorat în principal protecției asigurate de cea mai importantă forță din NATO, Statele Unite ale Americii.” Totodată, el a arătat că dezvoltarea economică a țării a fost susținută de apartenența la Uniunea Europeană, menționând că acest lucru a însemnat „libera circulație, investiții importante în România și bani europeni.”

În cadrul discuțiilor cu președintele Macron, s-a reconfirmat stabilitatea prezenței militare franceze în România. „Am reconfirmat încă o dată stabilitatea prezenței militare franceze în România, la solicitarea țării noastre. Avem un contingent important francez care contribuie alături de celelalte contingente ale țărilor aliate, ale Statelor Unite, la securitatea țării noastre, și am confirmat că această prezență va fi consolidată în perioada următoare.” De asemenea, cei doi lideri au discutat despre dezvoltarea cooperării economice și întărirea industriei de apărare, pe care România o vede ca pe un posibil „pol de dezvoltare în anii următori.”

Securitatea Ucrainei este și securitatea României

 

Președintele interimar a participat și la conferința privind securitatea Ucrainei și a Europei, unde s-a reiterat ideea că „securitatea Ucrainei este și securitatea Europei și a României.” În acest context, el a evidențiat că România susține Ucraina nu doar din considerente umanitare, ci și „dintr-un interes strategic pentru țara noastră.”

Liderii europeni au convenit asupra necesității unei coordonări strânse între statele membre pentru a face față provocărilor actuale. „E nevoie, în perioada imediat următoare, de unitate și coordonare între țările noastre. Diversitatea în perioade normale în Uniunea Europeană este un lucru bun, a fost un câștig, dar, într-o situație de criză, cum a fost, de exemplu, coronavirusul sau cum avem acum, este evidentă nevoie de coordonare.” În acest sens, s-a stabilit pregătirea unui nou pachet de sprijin pentru Ucraina, ce urmează să fie adoptat la primul Consiliu European.

Referitor la prezențele fizice limitate la conferință, președintele interimar al României a explicat că „ieri după-amiază, constatându-se că o parte din lideri nu pot să vină, s-a decis și formatul online.” El a precizat că a fost prezent personal deoarece „aveam o întâlnire bilaterală stabilită și cred că această întâlnire bilaterală a fost o chestiune importantă pentru țara noastră.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel