Când Raul a dispărut la sfârșitul lunii ianuarie, nu era nimeni îngrijorat. Potrivit proprietarilor imobilului din Gent, Belgia, acolo unde locuiau românii, mama i-ar fi spus acestuia că băiatul s-a întors în România. În orice caz, familia nu a fost înregistrată niciodată în mod oficial acolo unde închiriaseră acest imobil, în Gent. Nimeni nu a mai verificat dacă și de ce băiatul nu mai mergea la școală.
SURSA FOTO: captură video rtl.be
Învățământ obligatoriu de la vârsta de 5 ani
Fiecare elev este obligat ca de la vârsta de 5 ani să meargă la școală. Orice familie care are copii și trăiește în Belgia trebuie să-l înscrie pe acesta la o școală sau să declare oficial că a optat pentru școlarizare acasă. Astfel, după cum se observă, este nevoie de o motivare serioasă pentru a lipsi de la școală.
Desigur, este posibil și ca un copil să nu mai vină la școală pentru că schimbă instituția de învățământ. Cei care nu mai merg la o școală trebuie să se înscrie imediat la alta. Acest aspect este controlat de AGODI, Agenția pentru Servicii Educaționale. În cazul în care copilul tău locuiește oficial în Belgia, dar merge la o școală în străinătate, trebuie să poți dovedi acest lucru.
Dacă există vreo incertitudine, veți primi o scrisoare prin care vă cere să dovediți că fiul dumneavoastră îndeplinește cerințele de învățământ obligatoriu. Dacă nu răspundeți, dosarul dumneavoastră va fi trimis primăriei pentru o vizită la domiciliu. În cazul în care reiese că nu respectați regulile, AGODI vă poate transfera dosarul la parchet. Între 2016 și 2019, în fiecare an școlar au fost trimise la Parchetul din învățământul primar între 50 și 60 de dosare, dintr-un total de peste 400.000 de elevi.
Fără reședință oficială înseamnă lipsă de control
SURSA FOTO: captură video rtl.be
Un elev fără un loc de reședință oficial este, de asemenea, obligat să frecventeze școala. Dar nu există control, explică Goedele De Cock de la AGODI, potrivit vrt.be: „AGODI compară fișierele din registrul național, care conțin toți copiii care locuiesc în regiunea flamandă, cu datele din bazele de date ale acesteia. Aceasta înseamnă că elevii care nu au un număr de identificare și / sau care nu au reședință oficială nu pot intra pe radarul controlului nostru de învățământ obligatoriu”.
Când un elev se întoarce în țara de origine, nu este de latitudinea școlii să verifice acest lucru. Lectorul în dreptul imigrației Geert Matthys de la Artevelde University College din Gent înțelege că semnalele de alarmă nu s-au declanșat imediat în cazul Raul: „Mulți nou-veniți au o locuință temporară și se mută adesea. Se întâmplă în mod regulat ca un copil sau întreaga familie să dispară din zonă. Uneori, familiile dispar fără să mai anunțe și şcoala”.
Mai mult, nu este neobișnuit ca părinții din Europa de Est să ia copiii în Belgia doar câteva luni: „La est-europeni, se întâmplă adesea ca micuții să rămână uneori cu bunicii în țara de origine pentru câteva luni și apoi vin aici pentru o perioadă. Dacă un părinte indică asta, atunci nu este treaba școlii să verifice asta”.
Fostul profesor al lui Raul: „Adevărata problemă nu se vedea, este groaznic”
Yves De Moor, fostul profesor al lui Raul, spune că s-a întâmplat să-l ducă pe Raul acasă la sfârșitul zilei. „Ajungeam la casa. Sunam la sonerie, băteam la ușă. Deschidea cineva ușa, fie sora, fie mama și asta era. Adevărata problemă nu se vedea, este groaznic”.
Raul vorbea prost olandeza, limba care se vorbea în zonă. Conversațiile aveau loc adesea printr-o aplicație de traducere. Visul lui era să devină într-o zi fotbalist. „A fost izbitor. Pe de o parte, el căuta adesea îmbrățișări, dragoste, afecțiune. Și, pe de altă parte, putea exploda foarte repede degeaba. Mă întrebam de unde vine asta. Mi-am pus întrebarea: vezi asta acasă?”, a mai spus Yves De Moor.
SURSA FOTO: captură video rtl.be
La sfârșitul lunii decembrie, profesorul află că Raul nu se va întoarce la școală. Familia lui plănuia să se întoarcă în România. Când a aflat în ziare vestea morții lui, nu-i venea să creadă. „O, Doamne! Am rămas fără cuvinte, mai ales din cauza neputinței. Ce am făcut? A trebuit să-l ajut! Ce a mers prost?”, conchide Yves De Moor, conform rtl.be.
Bunica nu reușea să-l mai vadă pe Raul
Marius Micu, unchiul băiatului, a povestit cum s-a întâmplat totul. Ioana, mama lui Raul, a locuit în mai multe țări precum Germania, Italia și Olanda, însă nu a luat copiii cu ea. Cei mici stăteau în Mediaș, județul Sibiu, cu bunica.
„Mama mea i-a crescut pe cei doi copii ai Ioanei în Mediaș, România. Raul și Ioana (n.r. - fiica și mama se numesc la fel) au locuit cu ea cel puțin șase ani. Sora mea era în străinătate în acel moment. În Germania, Italia și Țările de Jos, printre altele”, a spus unchiul copiilor, potrivit 7sur.7.be.
Mama s-a mutat, ulterior, în Belgia și și-a adus și cei doi copii. „Mama mea a ținut legătura cu ei prin telefon. I-a fost dor de ei, dar apelurile video au mai atenuat dorul. Ea a sunat-o regulat pe sora mea și și-a văzut și nepoții crescând, pe ecran”, a mai spus Marius Micu.
La un moment dat, însă, bunica nu reușea să-l mai vadă pe Raul, mama lui găsind scuze pentru care nu i-l poate da la telefon. „Sora mea s-a comportat ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Odată a spus că Raul era la duș, altă dată că se juca afară cu prietenii sau că dormea deja. La început, mamei nu i s-a părut suspect. Dar se tot repeta. Pentru că nu l-a mai văzut pe Raul de mult timp, a întrebat-o pe sora mea dacă îl poate lăsa pe Raul să o sune înapoi. Dar nu s-a întâmplat niciodată. Mama a întrebat-o apoi de ce Raul nu a sunat-o. Apoi sora mea a spus că bateria telefonului era descărcată. Avea mereu o explicație. Acestea au fost minciuni, desigur”, a explicat unchiul.
SURSA FOTO: captură video rtl.be
„Au mers la casa Ioanei cu poliția”
Vestea tragică a primit-o prima dată sora mamei și a lui Marius. Săptămâna trecută, după ce familia a devenit din ce în ce mai îngrijorată, femeia a întrebat-o pe mama lui Raul ce s-a întâmplat cu băiatul. „Sora mea a răspuns cu un mesaj teribil. A întrebat de ce toată lumea mai vrea să audă de Raul. Pentru că era mort din 31 ianuarie. Ucis de iubitul ei”, a spus Marius Micu. Mătușa a anunțat restul familiei. Alte rude au încercat să dea de Ioana, dar fără să primească un răspuns. „Atunci am primit un mesaj de la sora mea. Ea ne-a spus că se duce acasă și că era supărată. A spus că o va ucide pe Ioana și se va sinucide. Imediat după aceea și-a oprit telefonul mobil”.
SURSA FOTO: captură video rtl.be
În timpul în care Marius Micu încerca să ia legătura cu poliția, alte rude au plecat spre casa Ioanei.
„Au mers la casa Ioanei cu poliția. Sora mea și fiica erau acasă, sănătoase. din fericire. Cumnatul meu a întrebat-o rapid pe sora mea ce s-a întâmplat. Ea a spus că fostul ei iubit l-a ucis pe Raul și l-a aruncat în apă”, a povestit Marius Micu.
„A ajuns să-și vadă frățiorul murind”
Martor cheie în acest caz este sora lui Raul, o fetiță de 12 ani. „Ne-a povestit tot, prin ce a trecut. Tatăl său vitreg și-a pierdut slujba la o măcelărie, în ianuarie. Nu a suportat asta și s-a răzbunat pe copii. Într-o zi s-a enervat pentru că făceau prea mult zgomot în timp ce se jucau. Dar toți copiii normali fac asta, nu-i așa?”, a spus românul.
Sora lui Raul a povestit că a fost și ea lovită de tatăl vitreg, dar băiatul a fost cel care a suferit zile întregi. El a fost pedepsit cu apă cu gheață, apă fierbinte și bătut cu o centură. „A ajuns să-și vadă frățiorul murind. Ea a spus că tatăl vitreg a ascuns trupul fratelui ei mort sub patul de acasă. Aveau doar un dormitor. Acolo au lăsat trupul 2-3 zile. Apoi, micuța Ioana l-a urmărit pe tatăl vitreg cum a luat cadavrul lui Raul, complet înțepenit, pentru a-l pune într-o geantă sport. Apoi toți trei au mers la un loc de lângă apă, în toiul nopții. Nicu (n.r. - tatăl vitreg) a purtat geanta sport cu cadavrul lui Raul în spate de parcă ar fi făcut trekking. La malul apei, Nicu a pus-o pe nepoata mea să caute pietre grele și să aducă nisip. Ioana l-a privit aruncând geanta cu frățiorul ei cât mai departe în apă. Toți trei au mai așteptat câteva minute până când sacul s-a scufundat. Nepoata mea se simțea ca și cum ar fi fost într-un film de groază”, a declarat Marius Micu.
SURSA FOTO: captură video rtl.be
Fata se află acum în grija familiei. „Mi-a spus că îl visează pe fratele ei mai mic. Că stă lângă patul ei și se ghemuiește lângă ea în pat. Desigur, are traume. Familia încearcă să-i distragă atenția cât mai mult posibil”.
Marius Micu spune că sora lui s-a plâns de iubitul ei: „Copiii nu s-au înțeles întotdeauna cu el. Și avea mâini grele și se înfuria repede. Dar nepoata mea mi-a spus că ea a văzut-o pe mama ei atacându-l pe Raul. Ioana are un sentiment dublu acum. Plânge pentru că mama ei este în închisoare. Îi este dor de ea. Și-a pierdut fratele mai mic și mama. Îi este frică să nu-și mai vadă mama”.
Concubinul femeii a fost reținut în noaptea de vineri spre sâmbătă, în Olanda, țara în care a fugit.
SURSA FOTO: captură video rtl.be
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:
-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH
-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6
-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News