„Refuzul oricărei persoane de a se conforma dispoziţiilor preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot şi în împrejurimi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 2.200 şi 3.000 de lei. Aceeaşi amendă este prevăzută şi pentru comercializarea sau consumul de băuturi alcoolice pe o distanţă de 500 de metri în jurul localului secţiei de votare”, a transmis Dajbog, într-o declaraţie de presă la sediul MAI, citează Agerpres.
Persoanele care continuă propaganda electorală sau sfătuiesc alegătorii la sediul secţiilor de votare sau în împrejurimi să voteze sau să nu voteze anumiţi competitori electorali vor primi amendă cuprinsă între 1.400 şi 2.000 de lei.
De asemenea, împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani. Aceeaşi pedeapsă este valabilă şi pentru oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit candidat.
Oficialul MAI a adăugat că persoana care votează fără a avea acest drept sau cu un act de identitate nul ori fals sau cu un buletin de vot fals se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi şi aceeaşi pedeapsă va primi persoana care votează de două sau mai multe ori sau introduce în urnă mai multe buletine de vot decât are dreptul.
„Conducerea Ministerului Afacerilor Interne a solicitat efectivelor MAI aflate în misiune astăzi să soluţioneze cu profesionalism şi operativitate toate sesizările privind comiterea unor contravenţii sau infracţiuni care au legătură cu procesul de vot, indiferent de calitatea persoanelor implicate”, a mai declarat Dajbog.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News