Ce dobânzi au băncile din Italia pentru depozitele în euro. Comparație cu Germania, Austria, Franța

Bogdan Bolojan |
Data publicării:
Ratele mari ale dobânzilor și costurile energiei afectează economia italiană. Sursa foto: freepik.com
Ratele mari ale dobânzilor și costurile energiei afectează economia italiană. Sursa foto: freepik.com

Conform unei analize realizate de Facile.it, după reducerea ratelor dobânzilor din septembrie, dobânzile oferite de băncile italiene pentru noile conturi de depozit la termen au scăzut.

Scăderea ratelor dobânzilor aduce vești bune pentru cei cu credite ipotecare cu dobândă variabilă sau pentru cei care doresc să acceseze un credit, dar este mai puțin avantajoasă pentru cei care doresc să investească economiile în conturi de depozit. Relaxarea progresivă a costului banilor, inițiată de Banca Centrală Europeană (BCE) în iunie, a dus la scăderea ratelor la credite ipotecare, dar și a randamentelor conturilor de depozit.

Conform analizei Facile.it, în urma reducerii ratelor dobânzilor din septembrie, randamentele oferite de băncile italiene pentru conturile de depozit la termen au scăzut. Dacă în urmă cu câteva luni se puteau găsi depozite la termen cu randamente brute de până la 5%, acum cele mai bune dobănzi se opresc la 4% brut anual.

Comparația cu alte țări europene

Aceasta este situația în Italia, dar ce se întâmplă în restul Europei?

Facile.it a analizat randamentele din principalele țări europene și a concluzionat că Italia este una dintre regiunile unde băncile sunt mai generoase. Conform datelor Eurostat, actualizate în august 2024, Italia ocupă locul doi în clasament, cu dobânzi medii anuale de 3,31% la conturile de depozit la termen mai mari de doi ani, fiind devansată doar de Lituania, cu un indice mediu de 3,84%. Estonia se află pe locul trei, cu un randament mediu de 3,24%, urmată de Franța, unde băncile au oferit o dobândă medie de 2,96%.

În Italia, dobânzile pentru conturile de depozit la termen sunt considerabil mai mari decât în alte țări. În Austria, de exemplu, dobânda este de 2,77%, în Germania ajunge la 2,31%, iar în Irlanda este de 2,13%. Spania se află la coada clasamentului, cu o dobândă de doar 1,24%, mai puțin de jumătate față de cel oferit de băncile italiene.

Situația conturilor curente

Lucrurile se schimbă când vine vorba despre conturile curente. Conform datelor Eurostat din august 2024, Italia ocupă locul cinci, cu un randament anual de 0,37%, ușor sub media europeană de 0,38%.

În fruntea clasamentului se află Luxemburg, unde deponenții privați beneficiază de un randament mediu de 1,54%, de patru ori mai mare decât cel italian. Pe locul doi se situează Austria, cu un randament de 1,04%, urmată de Germania, cu un randament de 0,62%, aproape dublu față de cel italian.

În alte țări situația este chiar mai defavorabilă: în Spania, deponenții primesc un randament de 0,17%, iar în Franța, acesta este aproape de zero, la 0,06%.

„Trebuie reținut că un cont curent nu este destinat investițiilor, ci trebuie utilizat ca instrument de gestionare a lichidității și a cheltuielilor curente”, reamintesc experții de la Facile.it.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel