Ce este Superliga, noua competiție rivală a Champions League. 12 cluburi fondatoare. Echipele care au refuzat participarea

Bogdan Bolojan |
Data publicării:
ce este superliga de fotbal
ce este superliga de fotbal

Cluburile AC Milan, Arsenal Londra, Atletico Madrid, Chelsea Londra, FC Barcelona, Inter Milano, Juventus Torino, FC Liverpool, Manchester City, Manchester United, Real Madrid şi Tottenham Hotspur au anunţat oficial, luni, lansarea unei noi competiţii, "The Super League", menită să "genereze resurse suplimentare pentru toată piramida fotbalului". 

Preşedintele clubului PSG, Nasser Al-Khelaifi, a declarat marţi că orice propunere vizând o îmbunătăţire a situaţiei fotbalului care nu are susţinerea UEFA nu poate contribui la rezolvarea problemelor, scrie AFP.

''Orice propunere fără sprijinul UEFA (...) nu rezolvă problemele fotbalului'', a subliniat Al-Khelaifi.

El şi-a exprimat susţinerea pentru reforma Ligii Campionilor din sezonul 2024-2025, aşa cum a fost anunţată luni de UEFA.

Superliga nu este susținută de marile echipe din Franța



Preşedintele UEFA, Aleksander Ceferin, le-a mulţumit preşedinţilor cluburilor franceze PSG şi Olympique Lyon, Nasser Al-Khelaifi, respectiv Jean-Michel Aulas, pentru faptul că nu s-au alăturat proiectului Super Ligii susţinut de 12 cluburi din Anglia, Spania şi Italia.

În discursul său de marţi dimineaţă de la Congresul UEFA, Aleksander Ceferin a apreciat marile cluburi din Ligue 1 pentru refuzul lor de a se alătura acestei noi competiţii. ''Mulţumesc din inimă lui Nasser Al-Khelaifi. Aţi arătat că sunteţi un om deosebit şi că respectaţi fotbalul şi valorile acestuia. Acelaşi lucru este valabil şi pentru Jean-Michel Aulas care este astăzi aici. Vă mulţumesc! Sunteţi conducătorii pe care suporterii cluburilor dumneavoastră sunt norocoşi să-i aibă", a spus Ceferin.

De asemenea, preşedintele Ceferin a salutat şi poziţia germanului Karl-Heinz Rummenigge, preşedintele Consiliului de administraţie al clubului Bayern Munchen şi totodată preşedinte al ECA (Asociaţia cluburilor europene) referitoare la înfiinţarea Super Ligii.

Superliga, înființată de marile cluburi cu scopul de a produce mai mulți bani



Noua competiţie, care a provocat o polemică extrem de dură în lumea fotbalului, va fi lansată "cât mai rapid posibil", urmând să genereze venituri mai mari decât actuala Ligă a Campionilor, conform unui comunicat difuzat luni de cele 12 cluburi europene de top.

UEFA a anunţat luni extinderea Ligii Campionilor începând din anul 2024, de la 32 la 36 de echipe, la câteva ore după ce douăsprezece cluburi au anunţat înfiinţarea unei competiţii închise, Super Liga.

"Comitetul executiv a aprobat formatul" noii Ligi a Campionilor, cu un minicampionat în locul fazei grupelor, a anunţat secretarul general adjunct Giorgio Marchetti într-o conferinţă de presă după reuniunea acestei organizaţii, desfăşurată la Montreux (Elveţia).

Preşedintele UEFA, Aleksander Ceferin, a afirmat luni că Super Liga este o "propunere ruşinoasă" a unor cluburi "mânate de lăcomie".

Acest proiect, condus de preşedintele lui Real Madrid, Florentino Perez, implică participarea permanentă a 15 cluburi fondatoare la o competiţie aproape închisă. Dintre aceste 15 echipe, sunt cunoscute 12 (şase engleze, trei spaniole, trei italiene).

Preşedintele UEFA a reafirmat că fotbaliştii care joacă la cluburile fondatoare ale acestei ligi închise "vor fi excluşi" de la competiţiile internaţionale, precum Cupa Mondială sau Campionatul European, şi "nu vor putea reprezenta echipele lor naţionale".

UEFA vrea să modernizeze Champions League



Ceferin a lăudat meritele reformei UEFA, care "păstrează importanţa competiţiilor interne".

Secretarul general adjunct Giorgio Marchetti a precizat modalităţile acestei reforme, confirmând că un bilet suplimentar va fi atribuit ţării aflate pe locul 5 în clasamentul coeficienţilor UEFA. Astfel, Franţa va avea cel puţin trei reprezentante începând din 2024.

Noul format al Ligii Campionilor este inspirat de "sistemul elveţian", inventat la un turneu de şah de la Zurich în 1889.

Din 2024, în acest minicampionat fiecare echipă va juca 10 meciuri împotriva a 10 adversari diferiţi (cinci partide acasă, cinci în deplasare). Primele opt echipe se vor califica direct în optimi de finală, echipele clasate între locurile 9-24 vor disputa un play-off (tur-retur) pentru a accede în optimi, iar echipele clasate între locurile 25-36 vor fi eliminate.

Această reformă, studiată mult timp şi de mai multe ori amânată, a fost concepută iniţial pentru a mulţumi cele mai mari cluburi, dintre care unele sunt acum în tabăra disidenţilor. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel