Te lovești de o problemă deosebită și vrei să o semnalezi? Ai nevoie de ajutor pentru reintegrarea pe piața muncii? Așteptăm mesajele tale de luni până vineri între orele 9:00 și 18:00 la numărul de telefon 0722.264.462 sau pe email la [email protected].
Conținuțul acestui site nu reprezintă poziția oficială a Secretariatului General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

EXCLUSIV  Ce-și doresc românii, pentru a reveni acasă: salarii la același nivel ca „afară”

Bogdan Bolojan |
Data publicării:
Foto ILUSTRATIV
Foto ILUSTRATIV

Cei mai mulți români care au ales să plece din țară caută un venit lunar mai mare decât în România. Nu doar lipsa locurilor de muncă a determinat migrația, ci mai ales nivelul de salarizare. În ultimii ani, însă, programele guvernamentale au reușit să-i aducă acasă pe o parte dintre cei plecați, prin crearea unor locuri de muncă bine plătite sau prin facilitarea antreprenoriatului.

Acum se poate câștiga acasă la fel de bine ca „afară”. Uneori, chiar mai bine, dacă scădem cheltuielile cu întreținerea. Domeniile de activitate care au dat startul întoarcerii românilor în țară sunt agricultura și construcțiile. Încă din anul 2015, foștii tractoriști au început să lucreze pe utilaje moderne, care nu pot fi manevrate oricum și de oricine, iar salariile lor au screscut la peste 2.500 de euro pe lună. De atunci, până astăzi, această activitate a rămas la fel de bine plătită și foarte atractivă. Se fac și cursuri speciale, pentru cei care lucrează pe noile utilaje, iar fermierii sunt dispuși să plătească aceste salarii foarte mari.

Din anul 2016, salariile au crescut considerabil și în domeniul construcțiilor. După ce o mare parte din forța de muncă a migrat către țările în care veniturile lucrătorilor în construcții depășesc 1.500 de euro pe lună, firmele din România au cerut chiar o lege specială care să-i ajute să plătească salarii foarte mari. Astfel, un muncitor necalificat primește peste 3.000 de lei pe lună, net. Schimbarea s-a produs în contextul în care firmele riscau să piardă contracte importante, neavând forța de muncă necesară pentru a le exacuta. Nici cu muncitori străini nu se putea lucra, pentru că legislația este foarte restrictivă, astfel încât pe angajatori îi costa mai mult un muncitor străin, decât unul român.

 

Egalizarea salariilor cu cele din vest

 

Tot în ultimii ani au crescut semnificativ salariile în corporații, ajungând aproape la fel de bune ca „afară”, astfel încât mulți tineri corporatiști au preferat să-și caute un job bine plătit acasă, unde sunt scutiți de cheltuielile mari pentru chirie și utilități. Și în sectorul bugetar au crescut veniturile angajaților, mai ales pentru medici și personalul medical, iar condițiile de lucru s-au îmbunătățit, în urma unui număr foarte mare de investiții care s-au făcut în ultimii ani. Acest trend a diminuat simțitor migrația specialiștilor români către alte țări.

În toate aceste domenii și în altele, românii au mai mult de câștigat dacă rămân acasă sau dacă se întorc din străinătate. Prin programele guvernamentale este facilitat și antreprenoriatul, astfel încât mulți români să poată câștiga mai bine decât în străinătate, dacă se întorc în țară să deschidă un business. Dispora Start-Up a fost un program de succes, tocmai pentru că a-ncurajat specialiștii cu experiență în profesie să-și deschidă afaceri în țară. Iar pe măsură ce veniturile cresc în România, țara noastră devine mai atractivă decât alte țări, din perspectiva pieței forței de muncă și a oportunităților de business.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel