Ce înseamnă un salariu "bun" dacă locuiești în Roma?

Gabriel Nuță-Stoica |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Freepik
Foto: Freepik

Costul vieții în Roma este ușor mai ridicat decât în multe alte părți ale Italiei. Dar ce înseamnă un salariu "bun" în Orașul Etern? O analiză a publicației The Local evidențiază raportul dintre salarii și cheltuieli și avansează o cifră.

Roma este unul dintre cele mai populare orașe din Italia pentru străini, inclusiv români. Potrivit statisticilor, în capitala Italiei locuiesc aproximativ 511.332 de cetățeni străini (aproximativ 12,1% din populația totală a Romei), inclusiv o comunitate importantă de români.

Dar Roma este mai degrabă cunoscută pentru comorile sale culturale și instituțiile guvernamentale decât pentru economia sa prosperă. 

Dacă vă gândiți să vă mutați în această zonă a Italiei, unul dintre primele lucruri pe care probabil le veți lua în considerare sunt salariile și de câți bani veți avea cu adevărat nevoie pentru a putea trăi acolo.

Cât este salariul mediu în Roma

 

Deși este capitala Italiei, Roma nu este orașul cu cele mai mari salarii medii: această onoare revine orașului Milano, adesea denumit de mass-media "capitala salariilor din Italia". 

În Milano, venitul mediu brut anual este de aproximativ 37.200 de euro pe an, în timp ce media pe întreg teritoriul Italiei este de aproximativ 23.650 de euro, conform datelor Ministerului de Finanțe din Italia.

Prin comparație, în Roma, venitul personal mediu brut este de 33.472 de euro pe an, ceea ce corespunde unui venit lunar net de aproximativ 2.092 de euro, potrivit unui raport recent publicat de site-ul Partitaiva, specializat pe știri economice.

Dar salariile nu sunt egale în toată Roma. Potrivit datelor Ministerului Economiei din Italia, locuitorii din centrul orașului declară un venit mediu de 55.000-66.000 de euro pe an, în timp ce pentru persoanele din suburbia Ostia Antica, de exemplu, cifra este de 14.771 de euro.

Costul vieții în Roma

 

Deși salariile din Roma sunt, în medie, puțin mai mari decât în restul țării, va trebui să luați în considerare și costul mai ridicat al vieții în capitală. Potrivit platformei de investiții online Moneyfarm, Roma este al doilea cel mai scump oraș din Italia în care se trăiește, după Milano.

Chiria este, în general, cea mai mare cheltuială pentru locuitorii Romei, deoarece prețurile au crescut constant în ultimii ani. 

În 2023, prețul mediu al chiriei în Roma a crescut cu 576 EUR pe an, ajungând la 10.776 EUR, ocupând locul 5 pe țară. 

Prețul mediu lunar actual pentru un apartament cu un dormitor în centrul Romei este de 1.098 EUR. Deși acest preț este mic în comparație cu Milano, unde puteți plăti de la 1.400 EUR pentru un apartament central cu un dormitor, este important să rețineți că salariul mediu din Milano este mai mare decât cel din Roma.

Deși este posibil să câștigați puțin mai mult decât media națională, este de asemenea posibil să cheltuiți puțin mai puțin sau același preț pentru activități recreative decât în Milano. 

Un bilet la cinematograf costă 10 euro în ambele orașe, în timp ce există o diferență de trei euro între cele două orașe în închirierea unui teren de tenis pentru o oră.

Abonamentul lunar pentru transportul public este cu doar patru euro mai mare în Milano, ceea ce este curios atunci când compari calitatea transportului public dintre cele două orașe, sistemul din Milano depășindu-l cu mult pe cel din Roma.

Așadar, ce înseamnă un salariu "bun" în Roma

 

Având în vedere că costul vieții dă puține semne că s-ar micșora, iar salariile medii din Roma nu sunt printre cele mai mari din țară, viața în capitala Italiei poate fi dificilă din punct de vedere financiar.

Conform datelor recente publicate de site-ul de consultanță în investiții Moneyfarm, o persoană singură din Roma are nevoie, în medie, de un salariu net lunar de 2.500 euro pentru a acoperi toate cheltuielile necesare, cum ar fi chiria sau ipoteca, facturile la utilități, alimente și unele activități recreative. Suma minimă pentru a putea trăi este de 1.500 de euro.  

O familie are nevoie de 4.000 de euro net pe lună pentru a acoperi aceleași cheltuieli, au arătat datele. Cu toate acestea, datele nu au precizat câți membri are familia.

Este de la sine înțeles că Roma va fi și mai scumpă pentru familiile numeroase și că costurile vor depinde, printre alți factori, de zona exactă în care locuiți în oraș.

cheltuieli-roma_75953500

--------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din ITALIA, puteți intra pe grupurile de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri: 

-> https://chat.whatsapp.com/DIfmKOQTNNO5InDDSWwifG 

-> https://chat.whatsapp.com/JCB7XM4tEl08V1iMcc9g8N 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel