Ce pensie ia o româncă după ce a lucrat 21 de ani badantă în Italia

Gabriel Nuță-Stoica |
Data publicării:
Ce pensie ia o româncă după 21 de ani în Italia (Foto: Meta)
Ce pensie ia o româncă după 21 de ani în Italia (Foto: Meta)

Tot mai mulți români care au muncit în Italia obțin pensia pentru anii de contribuții. Un consultant fiscal la Torino prezintă cazul unei românce care a lucrat 21 de ani ca badantă în Italia. Ce pensie încasează.  

Un număr tot mai mare de români care au lucrat în Italia solicită și obțin pensia corespunzătoare anilor de muncă și contribuțiilor plătite în această țară. Conform legislației italiene și europene, cetățenii români care au desfășurat activități legale, indiferent dacă au avut contracte part-time sau full-time, pot beneficia de pensie din partea Institutului Național de Previdență Socială (INPS), în funcție de perioada lucrată și de contribuțiile achitate.  

Un exemplu recent este cel al unei românce care a lucrat ca îngrijitoare (badantă) în Italia între 2002 și noiembrie 2023 și care a obținut pensia definitivă din partea INPS. Pe parcursul activității sale, aceasta a avut atât contracte de muncă part-time, cât și full-time, iar în anumite perioade a beneficiat de șomaj.  

Mihaela Dumitru, care lucrează consultant fiscal la Torino, a relatat cazul pe pagina sa de Facebook. Potrivit acesteia, femeia și-a depus cererea de pensionare în noiembrie 2023, la vârsta de 69 de ani. Inițial, INPS i-a acordat o pensie provizorie de 396 de euro, însă după recalculare, suma finală stabilită a fost de 476,42 euro pe lună.  

Decizia de pensionare a fost luată după încheierea ultimului său contract de muncă. Înainte de a iniția procedura, un centru de asistență fiscală (CAF) italian i-a sugerat să solicite șomaj, însă această variantă s-a dovedit a fi inoportună, deoarece ar fi presupus returnarea unor sume primite anterior.  

Un aspect esențial în procesul de acordare a pensiei a fost menținerea rezidenței în Italia. Dacă beneficiara s-ar fi întors definitiv în România, dosarul său ar fi fost transferat Casei de Pensii din țara de origine, ceea ce ar fi presupus un nou proces administrativ, cu durată mai mare.  

În perioada de aproape un an de la depunerea solicitării, autoritățile italiene au verificat toate documentele privind veniturile declarate și contribuțiile plătite. „În acest timp, aproape un an de zile, s-a verificat tot – șomaj și declarațiile de venit – în cazul în care au fost calculate greșit sau nu a fost plătit impozitul (formularul 730), atunci INPS ar fi emis somațiile de plată. În cazul clientei, totul a fost în regulă”, a precizat Mihaela Dumitru.  

Astfel, după finalizarea verificărilor, pensia a fost aprobată definitiv.  

Solicitarea pensiei din Italia reprezintă un drept pentru toți cei care au muncit legal și au contribuit la sistemul de asigurări sociale. Tot mai mulți români reușesc să își obțină drepturile financiare, însă este esențial ca aceștia să se informeze corect și să respecte pașii necesari pentru a evita întârzieri sau complicații birocratice.

Unde se depune cererea de pensionare?

 

Dosarul și cererea de pensionare se depune acolo unde aveți rezidența. Dacă nu mai locuiți în Italia și ați comunicat schimbarea adresei, dosarul de pensionare și cererea se depun la Casa de pensii din România unde aveți rezidența.

Dacă sunteți la vârsta de pensionare in Romania dar locuiți în Italia (contract sau șomaj) cererea și dosarul se depun din Italia.

Dacă închideți contractul de muncă în Italia și vă retrageți în România, dosarul și cererea de pensionare se depun la Casa de pensii de care aparțineți, mai scrie Ionela Mihaela Dumitru.

Maria-Luiza Socol-Florescu, Director în cadrul Direcției Relații Internaționale la Casa Națională de Pensii Publice, explicat în emisiunea Departe de România pașii pe care trebuie să-i urmeze românii care au lucrat în străinătate și au ajuns la vârsta de pensionare.

Vezi aici emisiunea.

 

--------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH 

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6 

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel