Ce plante trebuie să ai în dormitor ca să dormi mai bine. Alege măcar una din cele 7 pentru un somn de bebeluș

Echipa Stiri Diaspora |
Data publicării:
Ce plante trebuie să ai în dormitor ca să dormi mai bine
Ce plante trebuie să ai în dormitor ca să dormi mai bine

Există un mit conform căruia amplasarea plantelor în dormitor nu este benefică. Acest lucru se poate datora unei neînțelegeri cu privire la respirația plantelor. Multe plante emană oxigen în timpul zilei și dioxid de carbon pe timp de noapte. Unii au înțeles greșit că plantele produc monoxid de carbon, care este letal în doze mari. Există, de asemenea, o confuzie cu privire la cât de mult dioxid de carbon produc plantele. Cantitatea de dioxid de carbon pe care plantele o emit noaptea este mult mai mică decât cea pe care o produce o persoană sau un animal de companie care doarme în același pat și, prin urmare, nu reprezintă un pericol pentru sănătate.

Deși există unele dezbateri cu privire la cât de eficiente sunt plantele în eliminarea toxinelor din aer, precum și la cantitatea de oxigen pe care o furnizează într-o încăpere, știm că ele îndeplinesc ambele funcții. Criticii susțin că cantitatea de oxigen adăugată într-o cameră de către o plantă este neglijabilă, iar cantitatea de toxine pe care o absorb este discutabilă. Iată ce plante trebuie să ai în dormitor ca să dormi mai bine.

Iasomie

 

Iasomie

Iasomia se găsește în mod obișnuit în uleiurile esențiale și în ceaiuri și provine din Himalaya și din vestul Chinei.

Există multe studii privind beneficiile iasomiei, cum ar fi unul din 2002 de la Universitatea Wheeling Jesuit, care a constatat că iasomia a fost mai eficientă decât lavanda în asigurarea unui somn de mai bună calitate. Participanții au fost măsurați în funcție de timpul necesar pentru a adormi și de cât de mult se mișcau. Cei care au respirat parfumul plantei de iasomie și-au evaluat nivelul de anxietate mai scăzut și au efectuat testele cognitive mai repede la trezire. De asemenea, a creat un nivel mai ridicat de conștientizare după-amiaza, ajutându-i pe studenți să se concentreze asupra studiului.

Nu toate florile de iasomie sunt parfumate. Alegeți o specie care este parfumată, cum ar fi jasminum polyanthum. Iasomia are nevoie de lumina directă a soarelui primăvara și vara, de lumină indirectă iarna, și trebuie udată doar până când solul este umed. Preferă temperaturile răcoroase și poate tolera până la 4 ore pe zi de lumină solară directă.

Lavandă

 

Lavandă

Levănțica este o plantă frumoasă originară din Mediterana, Peninsula Arabică și Rusia, cu un parfum minunat care te va ajuta să dormi mai bine. Potrivit The Old Farmer's Almanac, doamnele din Epoca Victoriană își umpleau pernele cu lavandă pentru a le ajuta să se calmeze înainte să adoarmă.

Plantele de lavandă au nevoie de soare deplin, de un sol bine drenat și necesită udări adânci, dar rare, atunci când solul este aproape uscat.

Potrivit ASPCA, lavanda poate fi toxică pentru pisici, câini și cai.

Iedera dracului

 

Iedera Dracului

Golden Pothos (Iedera Dracului), una dintre plantele folosite într-un studiu NASA din 1989, figurează pe lista cu plante pe care trebuie să le ai în dormitor ca să dormi mai bine. Aceasta elimină toxinele din aer, în principal monoxidul de carbon și formaldehida.

Este, de asemenea, o plantă care necesită puțină întreținere, crescând în zone cu lumină slabă. Udați-o doar când solul este complet uscat pentru a evita putrezirea rădăcinilor. Singurul dezavantaj al acestei plante este că este otrăvitoare dacă este mâncată, așa că nu doriți să păstrați această plantă în casă dacă aveți copii sau animale.

Planta șarpelui

 

Planta Sarpelui

Planta șarpelui provine din regiunile tropicale și subtropicale din Africa, Asia și Europa. Cea mai răspândită specie în grădinărit se numește limba soacrei, dar există aproximativ 70 de specii de plantă șarpe. Elimină formaldehida, benzenul, xilenul, toluenul și tricloretilena din aer. De asemenea, noaptea transformă dioxidul de carbon în oxigen.

Gardening Know How susține că, dacă ar exista un premiu pentru cea mai tolerantă plantă, această plantă ar fi câștigătoare. Are nevoie de lumină solară indirectă și nu necesită multă apă. De fapt, o puteți lăsa săptămâni întregi și tot va arăta minunat. Principalul lucru la care trebuie să aveți grijă este să nu o udați prea mult, pentru că îi puteți distruge rădăcinile. 

Planta șarpelui este, de asemenea, otrăvitoare pentru oameni și animale.

Planta păianjen

 

Planta Paianjen

Planta păianjen îndepărtează formaldehida din aer, care este un carcinogen comun care se găsește în multe produse și obiecte de uz casnic.

Joyous Garden spune că plantele păianjen sunt ușor de îngrijit. Ele necesită puțină apă și este bine să așteptați ca solul să fie uscat până când le udați, pentru ca rădăcinile să nu putrezească. Folosiți un sol care se drenează bine. Se descurcă mai bine în lumină puternică, dar se descurcă bine în condiții de lumină mai slabă. Trebuie doar să le fertilizați cu un îngrășământ organic la sfârșitul primăverii și la începutul verii.

Aloe Vera

 

Aloe Vera

Printre plantele pe care trebuie să le ai în dormitor ca să dormi mai bine se numără și Aloe Vera, una dintre cele mai vechi plante menționate în documentele istorice, datând din Egiptul antic, China și Grecia. Se spune că Cleopatra folosea gelul din interiorul plantei pentru calitățile hidratante, iar Alexandru cel Mare pentru vindecarea soldaților.

Este renumită pentru numeroasele sale utilizări: vindecă arsurile solare, tăieturile, mușcăturile de insecte, arsurile minore, ajută pielea uscată, reduce constipația, dar și nivelul de zahăr din sânge. Dar este și un purificator de aer.

Aloe vera crește cel mai bine cu multă lumină. Udați-o cu generozitate o dată la 2 săptămâni, odată ce solul este uscat. Cel mai bine este să o puneți într-un ghiveci de teracotă (se usucă mai repede decât alte ghivece) cu un sol bine drenat, cum ar fi părți egale de nisip și pământ de ghiveci. Deși aloe vera are multe beneficii pentru sănătate pentru oameni, poate fi toxică pentru animale. Este ușor până la moderat otrăvitoare pentru câini și pisici, așa că nu o țineți într-o zonă în care acestea o pot mânca și aveți grijă dacă o aplicați pe piele și intră în contact cu un animal.

Crinul păcii

 

Crinul Pacii

Crinul păcii este o altă plantă aflată pe lista NASA de eliminare a toxinelor din aer. Originară din pădurile tropicale din America, este o plantă de apartament care necesită puțină întreținere și care nu face parte de fapt din familia crinilor, ci din familia Araceae. Cercetările din Japonia au descoperit că crinul păcii este deosebit de eficient pentru a scăpa de toluen și xilen din aer. De asemenea, acesta absoarbe în frunzele sale sporii de mucegai din aer.

Potrivit ProFlowers, crinii păcii preferă umbra parțială și se știe că pot supraviețui în camere fără ferestre. Nu tolerează bine curenții de aer rece, așa că țineți-l departe de gurile de aerisire și de ușile deschise în timpul iernii, dacă vă aflați într-un climat rece. Udați-o atunci când frunzele încep să se moleșească puțin, de obicei o dată pe săptămână.

De asemenea, această plantă trebuie ținută departe de copiii și de animale, deoarece este toxică atunci când este consumată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel