Ce poți face ca să eviți atacul unui rechin. Sfaturile unei românce stabilite în Egipt

Gabriel Nuță-Stoica |
Data publicării:
Rechin neașteptat în mijlocul turiștilor din Alicante: Martorii surprind momentele dramatice
Rechin neașteptat în mijlocul turiștilor din Alicante: Martorii surprind momentele dramatice

Cum pot fi evitate întâlnirile sau atacurile rechinilor. O româncă din Egipt a alcătuit o listă de sfaturi utile pentru pasionații de călătorii.

Atacul recent al unui rechin în stațiunea egipteană Hurghada, în urma căruia și-a pierdut viața un rus, ridică semne de întrebare cu privire la modul în care putem evita întâlnirea sau chiar atacul unui astfel de prădător.  

În iulie 2022, o românca și-a pierdut viața în Hurghada, după ce a fost atacată de un rechin. Vezi aici detalii.

Ramona Sandrina Ilie, o româncă stabilită în Egipt, a publicat o serie de informații utile pentru pasionații de călătorii. 

"În cazul atacurilor din Hurghada de anul trecut și anul acesta, au stat la bază două chestiuni care puteau fi evitate foarte ușor:

"Perioada de gestație ale rechinului-tigru variază în funcție de condițiile de mediu, acestea variază de obicei între 14 și 16 luni, cu maximum 18 luni. În această perioadă, femela va călători în ape calde și puțin adânci pentru a da naștere și a-și îngriji puii.

Împerechera are loc cu mai mulți masculi, dar puii sunt predominanți ai masculului alfa, cel mai feroce. De aici și ideea că rechinii tigru sunt din ce în ce mai puternici și feroce, cu fiecare generație. Fertilizarea la rechinii-tigru este internă, iar aceștia dau naștere la pui vii. Pe perioada vieții, au undeva între 30 până la 80 de pui. Deși naște pui vii, rechinii-tigru nu se conectează la puii lor printr-o placentă, ca la majoritatea mamiferelor, aceștia dezvoltându-se în ouă, până când eclozează.

La fel ca multe alte mame de rechini, femelele tigri de nisip își abandonează puii după ce au născut", scrie românca pe grupul de Facebook Vacanțe Excursii Egipt, locul în care românii discută deschis despre Egipt și despre români în Egipt.

Care ar putea fi motivele atacurilor rechinilor din ultimii ani 

 

Ramona Ilie oferă și o serie de reguli de comportament pentru a minimaliza șansele întâlnirii cu un rechin. 

"Și revenind la Hurghada, acesta a fost unul din motivele atacului de anul trecut, posibil și de acum. Al doilea, este Aventurarea oamenilor în ape adânci, fără vizibilitate și la ore în care soarele poate obstrucționa vizibilitatea apelor din partea înotătorilor!

Rechinii tigru sunt rechini de coastă și sunt cunoscuți pentru faptul că ei se hrănesc cu absolut orice: pești, mamifere, țestoase, gunoaie, plastic, etc

Cum pot preveni întâlnirea cu un rechin și atacul acestuia?

- Nu înota când sângerezi. Rechinii pot mirosi sângele de la distanță, iar mirosul îi va atrage inevitabil. Rechinii nu au omul în meniul lor, dar nici nu ar trebui să îi stârnim!

- Evitați înotul în apropierea porturilor, locurilor de pescuit sau a pescarilor, deoarece acolo există momeli și bancuri de pești, iar ei sunt interesați de asta.

- Fiți cu ochii pe mare. Dacă vă aflați într-un habitat cunoscut al rechinilor, nu faceți scufundări acolo unde se află un banc de pești sau unde alți prădători ar putea vâna.

- Evitați înotul „spre soare” deoarece nu veți putea vedea ce se întâmplă sub apă. În plus, rechinii se apropie cu soarele în spate, acesta fiind un avantaj pentru el ca prădător.

- Nu înota noaptea sau în amurg. Deși unele specii sunt active ziua, majoritatea vânează noaptea, iar în comparație cu noi, ei văd perfect în întuneric.

- Evitați apa agitată și tulbure, precum și estuarele, deoarece aici, rechinii sunt mult mai predispuși să-și piardă orientarea, s-ar putea să nu poată vedea bine și, prin urmare, te pot confunda cu prada lor naturală.

- Nu atingeți, nu provocați și nu hrăniți rechinii. Mirosul de mâncare îi poate provoca și pot simți nevoia să-și apere teritoriul dacă se simt amenințați.

- Nu împiedicați eforturile unui rechin de a se îndepărta în ape deschise.

- Nu purtați costume de baie foarte colorate. Evitați cât de mult se poate galbenul țipător! Purtați costume închise la culoare dacă faceți diving.

- Nu urinați în apă, deoarece urina se simte de la distanța mare asemeni sângelui.

- Nu folosiți creme solare, parfumuri sau alte mirosuri excesive când intrați la snorkeling sau diving. Rechinii simt de la distanță mirosurile și sunt atrași de ele. De preferat să faceți duș înainte de a intra în apă.

snorkeling-egipt-hurghada-egipt

- Nu purtați bijuterii sclipitoare!

- Nu vă aventurați singuri în larg, în ape adânci dincolo de recife!

- Dacă simți o mișcare ciudată a apei, un val care te împinge puternic din jos în sus, ieși din apă imediat.

- Ascultă-ți instinctul când îți spune să nu intri în apă într-un anume moment. Majoritatea celor atacați l-au ignorat.

- Nu mâncați în apă și nu aruncați mâncare în apă. Mâncarea atrage peștii, iar unde sunt pești mulți, apar și rechini.

- Nu intra în apă dacă este interzisă intrarea. Nimeni nu interzice intrarea în ape fără motiv. Fii responsabil!

- Înoată grațios, nu fă multă gălăgie, nu lovi apa inutil și nu împroșca, încearcă să te bucuri în armonie cu mediul acvatic", mai scrie Ramona pe grupul menționat.

Vezi și: Viața de zi cu zi în Egipt, prin ochii unei românce stabilite în Alexandria. Ramona Sandrina, la Departe de România

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel