Nicoleta a mers la un magazin LIDL pentru a face cumpărături pentru trei zile. De curând întoarsă din România, a comparat pe alocuri prețurile din Germania cu cele din țară. Concluzia ei? Viața este dificilă atât în Germania, cât și în România, având în vedere creșterea constantă a prețurilor.
"Am fost și în România, dragilor, am văzut prețurile și acolo. Eu nu știu salariul minim pe economie de acolo, dar știu salariul minim pe economie în Germania. Bineînțeles, pentru oamenii care câștigă aici 1.600 euro la full-time este totul foarte scump. Deci nu-ți vine să crezi. Roșioare mici, deci 15 roșioare la 3 euro (aproximativ 15 lei). Trebuie să vorbim serios, e foarte scumpă viața și în Germania. Uleiul acesta costă 4,49 euro (aproximativ 22 de lei), dar eu vă spun acum din prețurile pe care le-am văzut aici. Dacă tu câștigi 2.000 euro și ai chiria de 900 euro, și aici, în Germania, e greu de supraviețuit. Nu-ți mai permiți nici mașină, nici concedii, nici absolut nimic, supraviețuiești și atât. Ouăle bio, bineînțeles, costă 3,39 euro (aproximativ 17 lei) pentru 10 bucăți. Celelalte, care sunt mai ieftine, miros urât, sunt apoase și de o calitate foarte rea," a spus Nicoleta.
Cât costă untul și peștele
"Am ajuns la pește: 200 de grame de somon costă 6,79 euro (aproximativ 34 de lei). Am luat două pachete de aripioare, care cred că m-au costat undeva la 12 euro (aproximativ 60 de lei). Un kilogram de cașcaval tăiat, feliat costă 6,49 euro (aproximativ 32 de lei). Actimelul, deși nu l-aș lua, îi place fiului meu și costă 3,49 euro (aproximativ 17,5 lei). Ce să vă zic? Untul costă între 2,5 euro și 3 euro (12-15 lei). Există unt și la 4 euro (aproximativ 20 de lei), dar mai cumpărăm margarină ca să economisim. Brânzica aceasta, marcă proprie LIDL, nu e nici wow, dar o cumpărăm. Are 800 de grame cu tot cu zer și a costat aproape 7 euro (aproximativ 35 de lei). Iaurțelul, patru păhărele la un euro (aproximativ 5 lei), este convenabil. Haideți să vă arăt prețurile la unt. Cam așa stă treaba.
Prețul pentru cafea și pamperși pentru copii
Eu știu că și în România e foarte greu. Am văzut prețuri în România aproape la fel ca în Germania și nu-mi pot imagina cum trăiesc oamenii acolo. Totuși, vă spun sincer, și aici sunt pensionari care câștigă 1.200 euro (aproximativ 6.000 de lei) și greu o duc la capăt. Lapte? Laptele acesta nu l-aș cumpăra niciodată. Un litru de lapte pasteurizat costă un euro (aproximativ 5 lei) și nici măcar nu se ține la rece, e ținut pe paleți. Ce lapte o fi ăsta, nu știu. Uitați și cafeaua: un kilogram costă 9,99 euro (aproximativ 50 de lei) la reducere. Dacă nu ai aplicația instalată, nu primești nicio reducere. Pamperșii pentru copii costă 22 de euro (aproximativ 110 lei), iar detergentul Ariel cel mare costă 19 euro (aproximativ 95 de lei).
În total, eu nu am cumpărat tot ce v-am arătat, dar am plătit 87 de euro (aproximativ 435 de lei)," a mai spus aceasta.
Salariile minime în România și Germania
Începând cu 1 ianuarie 2025, salariul minim brut pe oră în Germania este de 12,82 euro, ceea ce, pentru un program de lucru de 40 de ore pe săptămână, se traduce într-un venit lunar de aproximativ 2.216 euro. În România, de la 1 ianuarie 2024, salariul minim brut lunar a fost majorat cu 9,5% și a ajuns la 4.050 lei (aproximativ 814 euro la cursul valutar pentru 13 ianuarie). Un român ajunge să câștige însă net, bani în mână, un salariu minim pe economie de 500 de euro.
Pentru 2025, nu au fost anunțate încă modificări oficiale ale salariului minim în România.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News