Profesorul a fost întrebat despre rolul pe care l-ar putea juca scutul de la Deveselu, în cazul în care tensiunile dintre SUA şi Iran vor escalada.
"Baza de la Deveselu nu are nicio legătură. Oficial, era împotriva rachetelor iraniene. E foarte interesant că niciodată Teheranul nu a spus nimic despre asta, nici măcar ei nu credeau așa ceva. Deci, din punctul asta de vedere. Deveselu este NATO. Dacă Iranul s-ar gândi să atace România sau alte state, care sunt sub scutul de la Deveselu, ar ataca NATO. Iranul nu se gândește să facă război nici măcar cu America, darămite cu NATO însuși. Din punctul asta de vedere, a fost cel puțin o exagerare, că să nu spun o eroare aproape ridicolă. Faptul că Deveselu a fost implicat în această discuție nu are nicio legătură, Deveselu nu are nicio legătură, România. Iranul nu vrea război nici cu America, nici cu Uniunea Europeană, nici cu NATO. Și din această perspectivă, chestiunea Deveselu trebuie lăsată la locul ei. Adică un asset NATO, de care atunci când te atingi, să fii conștient că nu te atingi nici măcar de America, te atingi de NATO însuși", a declarat Dan Dungaciu, pentru Mediafax.
Cât despre românii aflaţi în zonele de conflict, Dan Dungaciu susţine că există un pericol în regiune, iar cetăţenii români aflaţi acolo nu sunt "într-o situaţie fericită", însă mai mari temeri ar trebui să aibă oficialii americani aflaţi acolo, în urma uciderii generalului american.
"Regiunea aceea este în pericol. Nu există, criza majoră a Orientului Mijlociu este fără precedent, nicio soluție nu a prins acolo. Ideea de democratizare, de primăvară arabă, a eșuat. Deci românii nu sunt într-o situație fericită, dar nu România este principalul inamic al Iranului. Iar atunci când Iranul se lupta cu America, nu mai este prin proxis, este America față în față cu Iran. Dacă vor să realizeze împotriva Americii nu o vor face nici pe seama Israelului, nici pe seama României, ci pe seama americanilor. Oficialii americani de rând egal cu a generalului iranian omorât de americani ar trebui să se simtă mai în nesiguranță decât românii care sunt în Orientul Mijlociu, că ei ar putea să fie potențialele ținte", a mai spus Dungaciu, potrivit aceleiaşi surse.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News