Repornirea cel puțin o dată pe săptămână poate opri un flux de date care rezultă din vulnerabilitățile sistemului de operare și care poate fi exploatat de hackeri.
Mai știi cât timp a trecut de când ți-ai oprit sau repornit telefonul? Mulți dintre noi nici măcar nu vom putea răspunde la această întrebare, dar conform Agenției Naționale de Securitate, este destul de important să monitorizăm aceste date pentru securitatea smartphone-urilor noastre.
Într-un document care prezintă sfaturi și bune practici de urmat pentru a proteja datele stocate pe telefoanele noastre, NSA sugerează atât utilizatorilor Android, cât și utilizatorilor iPhone să-și închidă smartphone-urile cel puțin o dată pe săptămână. Și, în special, orele în care dispozitivul rămâne pornit consecutiv nu trebuie să depășească 168. Repornirea în mod regulat are scopul de a ne apăra împotriva unor atacuri cibernetice.
Potrivit agenției de securitate din SUA, aceasta este o strategie simplă de apărare împotriva vulnerabilităților zero-day, care sunt foarte viclene. Caracteristica care face ca aceste defecte în software să fie periculoase pentru securitatea cibernetică este că sunt necunoscute de producătorul de software sau dispozitiv, dar ele au fost deja descoperite de infractorii cibernetici, care, prin urmare, le-ar putea exploata. Prin „zero-day” ne referim la faptul că dezvoltatorii nu au nicio notificare pentru a crea o actualizare de securitate, care, prin urmare, nu este disponibilă și este posibil să fii expus la atacuri.
Alte recomandări împotriva spionajului pe telefon
Repornirea dispozitivului poate întrerupe orice flux de informații către infractorii cibernetici, dacă aceștia au reușit să exploateze o defecțiune care nu a fost încă descoperită și instalată în dispozitiv. Nu este singura precauție pe care NSA sugerează să o iei. Multe dintre bunele practici cuprinse în acest document sunt mai mult sau mai puțin aceleași de ceva timp și ar trebui predate la școală, având în vedere utilizarea smartphone-urilor în anul 2024.
Actualizați-vă în mod regulat dispozitivele, alegeți parole puternice (poate cu un manager de parole), utilizați sisteme de recunoaștere biometrică (deblocare facială sau amprentă), amintiți-vă să nu vă conectați niciodată la WiFi public fără VPN și amintiți-vă să dezactivați Bluetooth, NFC și GPS atunci când nu vă trebuie. Nu în ultimul rând, nu faceți niciodată clic pe linkurile de la expeditori neîncrezători și alegeți un software antivirus pe care să îl instalați.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News