Pentru a le produce în mod industrial și pentru a elimina dăunătorii, se folosesc insecticide, erbicide și fungicide, care ajung inevitabil în farfuriile noastre. Căpșuni, spanac, nectarine, mere, piersici, pere, cireșe, struguri, țelină, roșii, ardei roșii și cartofi.
Aceasta este perioada anului pentru cireșe, dar, din păcate, chiar și aceste fructe sunt adesea contaminate cu pesticide. Dacă nu le cumpărăm ecologice, este mai important ca niciodată să le spălăm corespunzător pentru a elimina majoritatea substanțelor chimice prezente.
Știți care sunt fructele cele mai contaminate de pesticide? Mai multe teste efectuate în Italia și în străinătate au relevat că printre acestea se numără și cireșele și, având în vedere că aceste fructe sunt adesea foarte iubite și consumate de copii, trebuie să fiți foarte atenți.
Ce să faci cu cireșele cumpărat de la magazin, pentru a "scoate chimicalele" din fructe
Cel mai bun sfat este să le cumpărați întotdeauna din agricultura ecologică, dar dacă din anumite motive acest lucru nu este posibil, trebuie să aveți grijă să spălați cireșele cu mare grijă. Cum? Iată două moduri de a face acest lucru!
1. Oțet și apă
Cireșele, ca și merele și strugurii, tind să aibă un înveliș chimic ceresc. Puteți elimina acest lucru prin înmuierea fructelor într-o soluție de apă și oțet. Umpleți un castron mare cu apă, adăugați o ceașcă de oțet alb, apoi turnați cireșele. Lasă-le să se înmoaie timp de 15 minute înainte de a le clăti bine.
2. Apă sărată
Un alt remediu pentru a spăla bine cireșele este apa sărată. Acest lucru a fost verificat științific printr-un studiu care a constatat o bună eliminare a pesticidelor cu o soluție de apă sărată de 10%. Această metodă ajută, de asemenea, la extragerea viermilor mici, care se pot ascunde în interiorul cireșelor.
3. Vin roșu
Un alt remediu eficient pentru dezinfectarea cireșelor este folosirea vinului roșu. Pur și simplu se pun cireșele la înmuiat într-un bol cu un pahar de vin roșu și două pahare de apă și se lasă la înmuiat timp de aproximativ 10 minute. Apoi pur și simplu clătiți-le cu apă înainte de consum.
4. Apă și bicarbonat de sodiu
O altă soluție excelentă, dacă vrem să evităm oțetul, este să folosim bicarbonat de sodiu. Din nou, desigur, trebuie amestecat cu apă în doză de 1 lingură pe litru de apă. Se lasă cireșele la înmuiat timp de 15 minute, apoi se clătesc bine.
Efectul pesticidelor din alimentele de zi cu zi
Ceea ce îi îngrijorează însă pe mulți activiști este expunerea combinată, chiar dacă în cantități mici, la mai multe pesticide în același timp, cunoscută sub numele de "efectul cocktail". "Deși cantitățile detectate nu au depășit limitele de control, am găsit prea multe pesticide diferite în aceleași alimente, ceea ce ar putea crește efectele toxice ale acestora", se arată în raportul OCU.
"Dar efectul de cocktail nu a fost studiat", subliniază acesta, raportând că efectul potențial al pesticidelor combinate poate fi "mult mai mare decât cel al substanțelor izolate".
În general, consumul de produse de origine organică sau ecologică, "de preferință certificate", este cel mai direct și eficient mod de a reduce expunerea noastră la reziduurile de pesticide. Potrivit raportului EFSA din 2017, reziduurile de pesticide au fost găsite în doar 8,3 % din probele analizate (comparativ cu 43,9 % din alimentele neecologice). Dar aceste produse pot fi mai scumpe și mai greu de găsit.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News