Ce se întâmplă cu MCV-ul în cazul României şi Bulgariei: Comisarul european pentru valori şi transparenţă, primele informații

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:
Vera Jourova
Vera Jourova

Vera Jourová, comisarul european pentru valori şi transparenţă, este convinsă că până la sfârşitul anului va fi închis Mecanismul de Cooperare şi Verificare pentru România şi Bulgaria. Acesta va fi înlocuit cu raportul anual privind statul de drept, aplicabil tuturor statelor membre ale Uniunii. 

Într-un comunicat, ministrul român al justiţiei arată că raportul în acest sens, publicat astăzi de Comisia Europeană, are multe aspecte pozitive legate de ţara noastră, dar subliniază că ritmul reformelor trebuie menţinut.

Ministrul justiţiei, Alina Gorghiu, transmite că prezentul raport notează progrese semnificative în îndeplinirea recomandărilor din 2022, şi anume adoptarea noilor legi ale justiţiei, constituirea grupului de experţi independenţi pentru evaluarea recomandărilor Comisiei de la Veneţia cu privire la noile legi ale justiţiei, impactul pozitiv al măsurilor administrative luate pentru asigurarea resurselor umane în cadrul DNA, funcţionarea sistemului post-SIIJ, potrivit Rador.

Ce se întâmplă cu MCV-ul în cazul României şi Bulgariei

 

În plus, sunt remarcate punerea în acord a Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală cu deciziile Curţii Constituţionale şi implementarea Strategiei Naţionale Anticorupţie conform calendarului.

În acelaşi timp, constată lipsa progreselor cu privire la reglementarea activităţii de lobby la nivelul parlamentului, consolidarea independenţei mass media, îmbunătăţirea procedurilor de consultare publică în procesul de legiferare şi acreditarea internaţională a Institutului pentru Drepturile Omului.

Percepţia publicului general este că independenţa sistemului judiciar a crescut în comparaţie cu anul trecut la 48%, dar se menţine la acelaşi nivel ca şi în 2016.

Un alt aspect care impune atenţie suplimentară este percepţia experţilor şi mediului de afaceri, în sensul că nivelul corupţiei rămâne ridicat. Pe de altă parte, se reţine că deficitul tot mai mare de magistraţi generează îngrijorări serioase, deoarece ar putea avea impact asupra calităţii şi eficienţei sistemului judiciar.

Situaţia a devenit critică în unele instanţe şi parchete, ca urmare a unui număr ridicat de pensionări de anul trecut.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel