Altădată un paradis de pace, Ecuadorul a devenit în ultimii ani centrul expediţiei spre Statele Unite şi Europa a cocainei produse la vecinii săi columbian şi peruan, după ani de expansiune a cartelurilor transnaţionale.
Traficanţii de droguri şi-au impus încetul cu încetul legea în această ţară, pradă violenţei grupurilor criminale şi corupţiei care cangrenează societatea.
Anunţul evadării pe 7 ianuarie din complexul penitenciar din Guayaquil (sud-vest) a temutului lider al bandei Choneros Adolfo Macias, alias "Fito", a provocat un val de revolte cu luare de ostatici în cel puţin cinci închisori, atacuri împotriva forţelor de ordine şi alte acte vizând răspândirea terorii.
Ca răspuns, au fost desfăşuraţi peste 22.400 de soldaţi, cu patrule terestre, aeriene şi maritime, în timp ce a fost impusă interdicţia de circulaţie pe timpul nopţii.
După ce a decretat stare de urgenţă luni, Noboa, în vârstă de 36 de ani, cel mai tânăr preşedinte din istoria ţării, a ordonat de data aceasta "neutralizarea" tuturor acestor grupuri criminale, despre care a furnizat o listă exhaustivă, subliniind în acelaşi timp necesitatea ca forţele armate să acţioneze "cu respectarea drepturilor omului".
Bandele de stradă au devenit carteluri, ca urmare a sumelor mari de bani câștigate din droguri
Aceste grupuri criminale, majoritatea bande de stradă până acum câţiva ani, au devenit actorii sângeroşi ai comerţului cu droguri cu ramificaţii internaţionale, deoarece Ecuadorul s-a impus ca principalul punct de export pentru cocaina produsă în ţările vecine Peru şi Columbia.
Pentru a restabili securitatea, preşedintele Noboa a declarat "război" grupurilor criminale legate de traficul de droguri. Au fost desfăşurate trupe pentru a patrula pe străzi şi a efectua percheziţii aleatorii.
Duminică, forţele de securitate ecuadoriene au anunţat că au recăpătat controlul asupra închisorilor şi au eliberat peste 200 de ostatici din mâinile răsculaţilor şi au efectuat peste 1.300 de arestări.
Cel puţin 19 persoane au murit în aceste violenţe. Peru şi Columbia şi-au întărit securitatea la frontierele lor pentru a evita intrarea pe teritoriul lor a unor membri ai grupurilor aflate sub urmărire.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News