Ce se întâmplă la ONU: Liderii mondiali cer ca Rusia să fie trasă la răspundere. Lavrov acuză Ucraina de atrocități

Alexandra Curtache |
Data actualizării: | Data publicării:

Liderii mondiali reuniți joi la ONU au cerut ca Moscova să fie trasă la răspundere pentru încălcarea drepturilor omului în Ucraina, în timp ce ministrul rus de externe Serghei Lavrov a apărat războiul Moscovei și acuză Ucraina de comiterea de atrocități.

Luând cuvântul în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU privind atrocitățile comise în Ucraina de la invazia Rusiei din 24 februarie, Lavrov a acuzat Ucraina că a creat amenințări la adresa securității Rusiei și că a "călcat în picioare cu nerușinare" drepturile rușilor și ale vorbitorilor de limbă rusă din Ucraina.

"Vă pot asigura că nu vom accepta niciodată acest lucru", a declarat Lavrov, care a venit în sala Consiliului pentru a lua cuvântul și apoi a plecat. "Tot ceea ce am spus astăzi nu face decât să confirme faptul că decizia de a desfășura operațiunea militară specială era inevitabilă".

El a declarat că țările care furnizează arme Ucrainei și îi antrenează soldații au fost părți la conflict, adăugând că "încurajarea intenționată a acestui conflict de către Occidentul colectiv a rămas nepedepsită".

 

Secretarul de stat american Antony Blinken a promis că Washingtonul va continua să sprijine Ucraina pentru a se apăra

 

"Însăși ordinea internațională pe care ne-am adunat aici pentru a o susține este distrusă sub ochii noștri. Nu-l putem lăsa pe președintele Putin să scape nepedepsit", a declarat Blinken în fața consiliului.

Mii de oameni au fost uciși și orașele ucrainene au fost reduse la ruine de când forțele rusești au invadat Ucraina în cel mai mare asalt asupra unui stat european de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.

Reuniunea de joi a Consiliului de Securitate a avut loc în timpul adunării anuale a liderilor mondiali pentru Adunarea Generală a ONU.

 

Consiliul nu a putut lua nicio măsură semnificativă în privința Ucrainei

 

Consiliul nu a putut lua nicio măsură semnificativă în privința Ucrainei, deoarece Rusia este un membru permanent cu drept de veto, alături de Statele Unite, Franța, Marea Britanie și China. Reuniunea de joi este cel puțin a 20-a oară când Consiliul de Securitate se reunește în acest an pe tema Ucrainei.

Procurorul Curții Penale Internaționale (CPI), Karim Khan, a declarat în fața consiliului că există "motive rezonabile" pentru a crede că în Ucraina au fost comise crime care intră în jurisdicția Curții. Curtea, cu sediul la Haga, se ocupă de crime de război, crime împotriva umanității, genocid și crime de agresiune.

Khan a declarat că prioritățile investigației CPI au fost țintirea intenționată a obiectelor civile și transferul de populație din Ucraina, inclusiv de copii.

 

Națiunile cer ca Rusia să fie trasă la răspundere pentru crime de război

 

Statele Unite au declarat că estimări din diverse surse, inclusiv de la Moscova, indică faptul că autoritățile au "interogat, deținut și deportat cu forța" până la 1,6 milioane de ucraineni în Rusia de la invazia Moscovei.

Statele Unite, Marea Britanie și alți membri au cerut ca națiunile să se asigure că Rusia este trasă la răspundere pentru atrocitățile pe care spun că Moscova le-a comis în Ucraina.

"Trebuie să-i spunem clar președintelui Putin că atacul său asupra poporului ucrainean trebuie să înceteze... că nu poate exista impunitate pentru cei care comit atrocități", a declarat ministrul britanic de externe James Cleverly, adăugând că lumea trebuie să respingă "catalogul de minciuni" al Moscovei.

 

Șeful ONU, Antonio Guterres, a declarat că discuțiile despre un conflict nuclear sunt "total inacceptabile"

 

Președintele rus Vladimir Putin a amenințat miercuri că va folosi arme nucleare pentru a apăra Rusia. citeste mai departe

Guterres a declarat la reuniunea ministerială a Consiliului că este îngrijorat de planurile pentru "așa-numitele referendumuri".

"Orice anexare a teritoriului unui stat de către un alt stat care rezultă din amenințarea sau folosirea forței este o încălcare a Cartei ONU și a dreptului internațional", a spus Guterres conform Reuters.

Referendumurile privind aderarea la Rusia urmează să aibă loc de vineri până marți în mai multe regiuni din estul și sudul Ucrainei, controlate în mare parte de Rusia, care cuprind aproximativ 15% din teritoriul țării.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel