Publicitate
Întrebaţi dacă sunt de acord cu afirmaţia potrivit căreia „România a îndeplinit toate criteriile şi va fi până la urmă primită în Schengen”, 72,4% dintre cei intervievaţi s-au declarat de acord, 22,1% dintre aceştia şi-au exprimat dezacordul, iar 5,6% au precizat că nu ştiu sau nu au răspuns.
Faptul că România nu este în Schengen reprezintă o dovadă că ţara noastră este tratată ca un membru de rangul al doilea în cadrul UE, a reprezentat o altă afirmaţie cu privire la care respondenţii au fost chestionaţi. Peste trei sferturi (77,6%) dintre români s-au declarat de acord cu această afirmaţie, 19,3% dintre ei şi-au manifestat dezacordul, iar 3% au explicat că nu ştiu sau nu au oferit un răspuns.
În privinţa încrederii acordate de români instituţiilor statului, la nivelul lunii noiembrie, Armata ocupă primul loc cu un grad de încredere de 62,9%, urmată de Biserică cu 58,7%. Totodată, 49,6% dintre români au încredere în NATO, iar 49,2% şi-au exprimat încrederea faţă de Academia Română. Pe următoarele locuri sunt plasate Poliţia Română cu 44,7% şi Uniunea Europeană cu 44,1%. Pe ultimele trei locuri în topul încrederii, se regăsesc Preşedinţia cu 17,3%, Guvernul cu 14,1% şi Parlamentul cu 7,4%.
Datele sondajului de opinie realizat de INSCOP Research au fost culese în perioada 13 - 22 noiembrie. Metoda de cercetare folosită a fost interviu prin intermediul chestionarului. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eşantionului simplu aleatoriu, fiind de 1.174 persoane, reprezentativ pe categoriile sociodemografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste.
Eroarea maximă admisă a datelor este de ą 2,86%, la un grad de încredere de 95%.
„Intrăm sau nu intrăm astăzi în Schenghen?”
„Intrăm… să întrebăm dacă putem veni cu dosarul cu șină, că noi așa suntem obișnuiți și să aruncăm o privire, dacă vedem pe cineva cunoscut să îi dăm șpăguță, să ne ia dosarul”
„Noi suntem Schengen. De atâta amar de vreme protejăm granițele estice ale Europei. Dar suntem înca prea lipsiți de încredere în noi să ținem piept austriecilor care sincer au rămas cam feudali. Învățăm încet și încrederea ne-o șlefuim câte puțin”.
„Să zicem că nu, să sperăm că DA!”
„Cu un preț prea scump pentru generații (vezi lemnul cărat peste graniță) adică la negocieri o vindem și pe mama ca să iasă ceva, sunt interese mari”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News