Consulatul României la Londra explică ce se întâmplă cu românii care au aplicat sau dețin reședință temporară (pre-settled) sau permanentă (settled) și care lipsesc din Regatul Unit.
"Dețin statutul de pre-settled (reședință temporară) dar am lipsit din Regatul Unit. Mi-am pierdut statutul de rezident? Mai pot să aplic pentru statutul de settled (reședință permanentă)?
Dacă petreceți mai mult de 6 luni pe perioada unui an în afara Regatului Unit, trebuie să păstrați o evidență a absențelor, inclusiv numărul de zile în care ați fost absent și motivul acestora. Acestea trebuie incluse în aplicația dumneavoastră pentru settled. Absențele mai îndelungate de 6 luni fără prezentarea unor dovezi întrerup rezidența continuă în Regat și nu mai sunteți eligibil pentru statutul de rezident permanent.
Posesorii de statut temporar (pre-settled) pot să petreacă până la 2 ani consecutivi în afara Regatului Unit fără a-și pierde statutul însă trebuie să dovedească reședința continuă dacă doresc să își convertească statutul în settled (permanent). Dacă absența este de 2 ani sau mai mare, vă puteți pierde dreptul de ședere în Regat.
ATENTIE !! Posesorii de statut permanent (settled) pot să petreacă până la 5 ani consecutivi în afara Regatului Unit fără a-și pierde statutul de rezident.
Dacă pe perioada celor 5 ani de rezidență continuă nu ați avut absențe din Regatul Unit care să depășească 6 luni într-o perioadă de 12 luni, atunci vă puteți converti statutul de pre-settled (temporar) în statut de settled (permanent) fără dificultăți.
Pentru mai multe informații (dovedirea reședinței continue, absențe, procedura de obținere a statutului), vă rugam vizitați https://www.gov.uk/settled-status-eu-citizens-families/switch-from-presettled-status-to-settled-status ", este mesajul postat pe pagina oficială de Facebook a Consulatului României la Londra.
Un număr tot mai mare de români trăiesc în Marea Britanie
Comunitatea românească din Regatul Unit a crescut constant după aderarea României la Uniunea Europeană, tendinţă menţinută şi în prezent. Comunitatea este răspândită pe întreg teritoriul Regatului Unit, cu concentrări mai mari în regiunea Londrei şi în zonele urbane Birmingham, Manchester şi Liverpool, Edinburgh, Glasgow, Leeds, Belfast.
Comunitatea românească din Marea Britanie deţine calificări profesionale înalte, marea majoritate a cetățenilor români ocupând locuri de muncă în sectoare deficitare ale pieţei muncii (medici, asistenţi medicali, asistenţi sociali) dar și în domenii care nu prezintă interes pentru forţa de muncă locală (agricultură, construcţii, îngrijirea persoanelor în vârstă). Există un segment important de elite: conform estimărilor unei organizaţii profesionale, în Marea Britanie lucrează peste 2.000 medici români. Lor li se adaugă un număr semnificativ de specialişti în domeniul financiar-bancar, artişti, arhitecţi, profesori, specialişti în IT şi cercetători.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News