Ce urmează după ce negociatorii Marii Britanii și ai UE au ajuns la un nou acord pentru Brexit

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Negociatorii britanici și cei europeni au ajuns astăzi la un nou acord pentru Brexit, a anunțat prim-minstrul britanic Boris Johnson înaintea începerii întrunirii Consiliului European, care are loc la Bruxelles.

Negociatorii Marii Britanii şi cei ai Uniunii Europene au convenit un nou acord de Brexit. Documentul este prezentat liderilor Uniunii Europene care se întâlnesc joi şi vineri la Bruxelles. Însă oricum va necesita aprobarea Parlamentului European, dar şi pe cea a Parlamentului britanic.

Problema este că laburiștii și partidul Unionist din Irlanda de Nord insistă că nu acceptă oferta premierului Boris Johnson. Iar președintele Comisiei Europene, a declarat că după încheierea acestui acord este exclusă orice amânare suplimentară aBREXIT-ului.

„L-am obţinut! Este un acord corect şi echilibrat între Uniunea Europeană şi Regatul Unit, care stă mărturie pentru angajamentul nostru de a găsi soluţii", a fost prima reacţie a preşedintelui Comisiei europene, Jean-Claude Juncker. Premierul Boris Johnson a transmis, tot pe Twitter, ca cele două părţi au ajuns la "un nou şi grozav" acord de Brexit şi le-a cerut parlamentarilor britanici să îl ratifice în sesiunea extraordinară de sâmbătă.

Michel Barnier, negociatorul şef al UE: „Am obținut un acord cu guvernul britanic pentru o retragere ordonată a Regatului Unit din Uniunea Europeană și care stabilește, de asemenea, cadrul pentru viitoarele noastre relații."

 

Irlanda de Nord ar rămâne aliniată la un set limitat de reguli ale UE

 

Echipele de negociatori au lucrat, din zori şi până târziu în noapte, în ultimele zile pentru a finaliza, într-o formă de acord, noile propuneri pentru Brexit, incluzând şi soluţii pentru graniţa dintre Irlanda şi Irlanda de Nord - principala chestiune de impas până acum.

Irlanda de Nord ar rămâne aliniată la un set limitat de reguli ale Uniunii Europene, mai ales în privinţa circulaţiei mărfurilor. De asemenea ar rămâne teritoriu vamal al Marii Britanii, dar şi punct de intrare în piața economică unică a Uniunii Europene.

Iar reprezentanţii nord-irlandezi vor putea decide dacă aplică sau nu regulile Uniunii Europene în Irlanda de Nord în următorii patru ani.

Michel Barnier: "Textul aduce siguranță, o asigurare din punct de vedere legal, în special pentru cetățeni, cetățenii europeni din Regatul Unit și cetățenii britanici care trăiesc într-unul din statele noastre. A durat prea mult nesiguranța pentru acești cetățeni și, mulțumită noului acord, drepturile lor vor fi în sfârșit garantate."

Textul este prezentat liderilor europeni reuniţi la Bruxelles, urmând apoi să fie supus spre aprobare Parlamentului European şi Parlamentului britanic.

Reporter: „Credeți că va fi aprobat de parlamentul britanic?”

Jean-Claude Juncker: „Nu sunt însărcinat de parlamentul britanic. Nu, din păcate...”

Reporter: „Credeți că locuitorii Irlandei de Nord vor fi mulțumiți de ce li se oferă?”

Jean-Claude Juncker: „Sper că da.”

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel