Fana, cea mai bătrână membră a unui trib de cimpanzei pe cale de dispariție, a murit în Guineea la vârsta de 71 de ani

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Fana, cea mai bătrână membră a unui trib de cimpanzei pe cale de dispariție, a murit în Guineea la vârsta de 71 de ani / Foto: Unsplash
Fana, cea mai bătrână membră a unui trib de cimpanzei pe cale de dispariție, a murit în Guineea la vârsta de 71 de ani / Foto: Unsplash

Cea mai bătrână membră l unui trib de cimpanzei renumit pentru utilizarea remarcabilă a uneltelor a murit în singurătate la vârsta de 71 de ani.

Fana, o femelă cimpanzeu născută în 1951, a murit în pădurea din apropierea satului Bossou, în sud-estul Guineei, unde oamenii de știință merg de zeci de ani pentru a studia remarcabila comunitate de animale.

Moartea ei face ca numărul cimpanzeilor din Bossou să scadă la doar șase sau șapte, dintre care jumătate sunt femele, iar două nu se mai pot reproduce.

 

Acest trib de cimpanzei este remarcat pentru utilizarea uneltelor

 

Micuța comunitate de cimpanzei folosește ciocane de piatră și nicovale pentru a sparge nuci - cel mai sofisticat act observat vreodată la cea mai apropiată rudă din punct de vedere genetic a umanității.

Fana dăduse semne de epuizare în ultimele luni, a precizat marți pe Facebook Ministerul Mediului.

Membrul său superior stâng a fost paralizat de când a suferit o căzătură urâtă în urmă cu aproape 25 de ani și de mult timp a încetat să se mai cațere în copaci.

Ea trăia singură, pe măsură ce devenea mai puțin mobilă. Fana lasă în urmă doi fii, Foaf și Fanwa. Fiica sa, Fotayou, a decedat înaintea ei.

 

 

Cimpanzeii Bossou au o relație unică cu populația satului

 

Cimpanzeii trăiesc în sălbăticie, dar împart teritoriul și resursele acestuia cu localnicii, care le protejează, crezând că sunt strămoși reîncarnați.

Până în 2003, grupul de cimpanzei Bossou a fost relativ stabil, cu aproximativ 21 de animale. Dar în acel an a pierdut șapte membri din cauza gripei.

De asemenea, grupul a fost afectat de activitățile umane din zonă.

Localnicii folosesc în mod tradițional agricultura pe tăieri și arderi și, deși au păstrat un bloc de 320 de hectare de pădure în jurul lui Bossou, defrișările din jur l-au izolat de restul Rezervației Naturale Strict Mount Nimba, unde există comunități de cimpanzei mai numeroase.

În cadrul agriculturii pe tăieri și arderi, oamenii cultivă terenurile până când acestea se epuizează, apoi defrișează pădurile pentru a crea noi terenuri și repetă ciclul.

Rezervația inclusă în patrimoniul mondial UNESCO se află la granița Guineei cu Liberia și Coasta de Fildeș, conform Daily Mail.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel